hamburger-icon

Kliker.info

Trump javno napao vojni vrh američkih oružanih snaga: Pentagon vodi ratove da bi uvećao profit vojne industrije

Trump javno napao vojni vrh američkih oružanih snaga: Pentagon vodi ratove da bi uvećao profit vojne industrije

08 Septembra
15:20 2020

Američki predsednik Donald Trump javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namjenske industrije, prenosi Tanjug.

“Znam da vojni vrh nije u ljubavi samnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one “divne” kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenio je CNN.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu povjerili CNN-u da su odnosi sa predsjednikom države sve napetiji.

Grube izjave

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je CNN-u da je Trump javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvestio Atlantic magazin.

AP takođe prenosi da je američki predsjednik tokom svoje zvanične posjete Francuskoj u novembru 2018. godine povodom komemoracije 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata na vojnom groblju u Aisne-Marne davao neprimerene izjave i uvredljive kvalifikacije na račun poginulih vojnika.

Ovi izveštaji su emitovani i potvrđeni i na Fox Newsu, što je sve zajedno, Donald Trump žestoko demantovao.

Iz Pentagona bez komentara

“Predsjednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima komaduju, već imaju i korozivan efekat na američke oružane snage. Dok pokušava da demantuje optužbe, on besmisleno vrijeđa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci”, ocijenio je penzionisani mornarički general i vojni analitičar CNN-a John Kirby.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtjev da prokomentariše Trumpove izjave i odnos prema vojsci.

Kontradiktorno je što je Trump u više prilika isticao da je zaslužan za povećanje vojnog budžeta, nazivao to jednim od najvećih dostignuća svoje adminsitracije i nedvosmislenom podrškom vojsci, ali očigledno je da su od povećanja budžeta imale korist kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku