hamburger-icon

Kliker.info

Trubama protiv ratnih zločinaca : Prekinuta promocija Krajišnikove knjige u Beogradu

Trubama protiv ratnih zločinaca : Prekinuta promocija Krajišnikove knjige u Beogradu

16 Aprila
03:24 2016

krajisnikAktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su  tribinu u beogradskom Domu omladine na kojoj je predstavljana knjiga Momčila Krajišnika, osuđenog pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina u BiH.

Kako je saopštila ta nevladina organizacija, do incidenta je došlo kada su članovi Samostalnog DSS-a fizički napali aktivistkinje pokreta “Moja inicijativa”.

“Aktivistkinje su mirno prisustvovale tribini do momenta kada je počeo da govori ratni zločinac Krajišnik, a onda su duvale u pištaljke. Dio članova Samostalnog DSS-a fizički je napao djevojke, a dio je pokušao da ih odbrani, uvjeravajući ih da napuste skup jer ne mogu da im garantuju sigurnost”, piše u saopštenju.

“Dom omladine Beograda ne smije da bude ‘Dom zločinaca Beograda’. Ni danas, ni nekog drugog dana. Zato ćemo uvijek reagovati na ovakvu rehabilitaciju ratnih zločinaca”, navela je Inicijativa mladih, a javlja Beta.

Anita Mitić iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava kazala je za Al Jazeeru da su ona i druge aktivistice prekinule promociju knjige Momčila Krajišnika u Domu omladine jer su željele upozoriti da se “osuđeni ratni zločinci vraćaju na velika vrata”.

Momčilo Krajišnik uhapšen je 2000. godine po potjernici Haškog tribunala, gde mu je 27. septembra 2006. izrečena presuda za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. avgusta 2013. godine, jer je odslužio dvije trećine kazne.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku