hamburger-icon

Kliker.info

Trka sa vremenom : Haški suci odlučili ubrzati suđenje Ratku Mladiću

Trka sa vremenom : Haški suci odlučili ubrzati suđenje Ratku Mladiću

31 Marta
16:31 2014

Mladic444Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz najavio je da će suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba biti ubrzano no nije potvrdio kako je razlog tome navodno loše Mladićevo zdravstveno stanje.Haški sud je potvrdio da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić “pod medicinskim tretmanom”, ali je demantirao napise iz regije da je Mladić prošle sedmice kolabirao te da je nakon toga oživljavan.

Smješten u bolnicu

“Neki mediji prenijeli su izvještaje da Mladić ima upalu pluća. Potvrđujem da je on trenutno pod medicinskim tretmanom, ali nisam u mogućnosti otkriti prirodu tog tretmana”, navodi se u saopćenju glasnogovornice Suda Nerme Jelačić u kojem se vezano uz navode da je Mladić sedmicu ranije kolabirao, ističe da su “oni potpuno netačni”.Jelačić dodaje da te “neosnovane spekulacije ne mogu ni na koji način biti dovedene u vezu sa zdravstvenim stanjem zbog kojeg je danas pod medicinskim tretmanom”.Mladićev beogradski advokat Miloš Šaljić je srbijanskoj agenciji Tanjug kazao kako je njegov branjenik obolio od upale pluća te je iz pritvora prebačen u bolnicu. Mladić se na statusnoj konferencijipožalio na probleme s bubrežnim kamencima.Mladić je pred Haaškim sudom optužen za genocid u BiH.

“Tužiteljstvo će učiniti sve što može kako bi suđenje bilo ekspeditivno. U dogledno vrijeme podnijet ćemo podneske radi ubrzanja postupka”, izjavio je Brammertz kako ga citira sarajevski “Dnevni avaz”. Na izravan upit ovog lista koji raspolaže neslužbenim informacijama da je Mladić lošeg zdravlja te da je ono u proteklim danima dodatno pogoršano Brammertz nije odgovorio pojašnjavajući kako su takva pitanja u nadležnosti tajništva ICTY-a.”Ono što mogu reći je da Tribunal radi prema najvišim međunarodnim standardima, a medicinsko osoblje pruža potrebnu liječničku pomoć optuženima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici”, kazao je Brammertz.Kazao je i to kako nakon Mladićeva i hapšenja Gorana Hadžića prioritet za tužiteljstvo ICTY-a ostaje utvrditi tko im je pomagao u dugogodišnjem skrivanju. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku