hamburger-icon

Kliker.info

Tri dana do odluke : Oj Mostaru, oj Mostaru…

Tri dana do odluke : Oj Mostaru, oj Mostaru…

01 Maja
17:45 2016

vlastam1Prije desetak dana umro je Hans Košnik, nekadašnji upravnik Evropske unije za Mostar. Mostar je još živ, ali nije baš vitalan grad. On je ruglo poslijeratne Bosne i Hercegovine, grad-problem, grad u kojem se mentalno ništa nije promijenilo još od ratnih vremena.

Piše : Vlastimir Mijović (Mijović.net)

Smatra se da su Hrvati 1996-te bili ti koji su naručili pokušaj atentata na Košnika, kada je pucano na njegovo blindirano vozilo. Da li je Košnik zbog toga ubrzo podnio ostavku, a ta funkcija “prinudnog upravnika” ukinuta, teško je potvrditi. Još je teže zamisliti da se međunarodna zajednica i EU trgnu iz višegodišnjeg mrtvila i učine ono što mislim da bi bilo najbolje – da grad na Neretvi ponovo stave pod međunarodnu upravu.

Za to postoje svi razlozi. Ništa u tom gradu za dvije decenije nije ljudski odrađeno, on je i dalje grad-slučaj u kojem se, već osam godina, ne mogu da održe ni lokalni izbori. A kako stoje stvari, teško da će biti održani i ovoga novembra.

SDA i HDZ dugo su, u svojoj kobajagi prijateljskoj saradnji, najavljivali da će to biti riješeno, da će se naći model kojim će svi biti zadovoljni. No, ili nisu mogli da se dogovore ili nisu željeli da to učine. U svakom slučaju, za preokret i kakav-takav sporazum ostalo je još samo tri dana.

Kad sam juče čuo riječi američke ambasadorice u BiH, gospođe Maureen Cormack, pomislio sam da bi moćni stranci mogli konačno da se umiješaju u ovu političku gnjavažu bez kraja i smisla. Ona je u intervjuu za Face TV jasno, i to u tri navrata tokom svog govora, poručila “kako izbori u Mostaru ove godine moraju biti održani”. Ambasadorica Cormack kazala je kako to nije samo stav Američke amabasade u BiH već i svih međunarodnih faktora u našoj zemlji.

Uz bok Amerikanki je i Ured visokog predstavnika. Oni su poručili “da stranke moraju nastaviti razgovore i uložiti dodatni napor kako bi postigle dogovor o rješavanju pitanja Mostara, jer njihova obaveza da pronađu rješenje neće jednostavno nestati”.

Na pitanje da li se OHR namjerava uključiti u ovu problematiku, s obzirom na to da prije tri dana u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu podržane izmjene i dopune Izbornog zakona, vezane za izbore u Mostaru, izražena je spremnost Visokog predstavnika da, u skladu s mandatom u okviru Mirovnog sporazuma, pomogne strankama u postizanju dogovora koji bi omogućio konačnu provedbu presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru te omogućio Mostarcima da ponovo uživaju osnovno pravo da biraju lokalne predstavnike.

– Od iznimnog je značaja pitanje Mostara riješiti u skladu s odlukom Suda, na način koji je pravno utemeljen, ali i na način kojim se neće dijeliti grad – rečeno je također iz OHR-a.

Ovaj stav Inckove kancelarije daje naslutiti da je međunarodna zajednica bliža stavovima HDZ-a nego bošnjačkih stranaka. A one su granitno čvrste, bar u ovom trenutku, da se i dalje ignoriše odluka Ustavnog suda iz 2008. godine te da se Izborni zakon promijeni tako da na drugi način riješi pitanje “vrijednosti” glasova stanovnika Mostara.

Još su tri dana do proglašenja ovogodišnjih lokalnih izbora, tri dana i do (ne)postizanja rješenja za Mostar. Čisto sumnjam da se parlamentarci, u čijim je rukama odluka, nisu razišli na prvomajske i vaskrsne blagdane i da će se opet hitro okupiti i donijeti odluku drugačiju od one koju su donijeli prije tri dana. A tada je u Parlamentu BiH odbačen prijedlog izbornih korekcija koje bi omogućile održavanje izbora u gradu na Neretvi.

U domaće političare se ne uzdam. A u strance?

Sva je prilika da oni neće otići dalje od riječi. Oni već odavno ističu da ne žele da se miješaju u naše stvari, da sami moramo dogovarati sva rješenja, uključujući i mostarsko.

No, nikad ne treba ispustiti iz vida mogućnost da oni, moćni koliko jesu, ovaj čvor presijeku sjekirom. Ono “moraju”, koje je izgovorila američka ambasadorica, zvuči vrlo ultimativno, pomalo i prijeteće. No, u čiju korist i na čije zadovoljstvo bi to “moranje” išlo, teško je prognozirati.

Ako u naredna dva-tri dana stranci od domaćih političara ne uspiju iznuditi njihov sporazum, je li se onda nadati nekoj prinudnoj mjeri, odnosno nametnutom rješenju? Podsjećam, Inckov ured na to ima pravo. On može, ako hoće, i Neretvu okrenuti da teče u suprotnom smjeru!

A hoće li Incko za tim posegnuti, pitanje je. I ako to učini, pa da Mostarci napokon izađu na glasanje, ostaje veliki upitnik nad posljedicama koje bi to donijelo. Uostalom, zar na Košnika nije pucano prije 20 godina? Ako je u njega, onda su sve ostale mete u uzavrelom Mostaru neuporedivo lakše za ispoljavanje ratobornosti koju ni ledena Neretva ne može da ohladi već skoro 2,5 decenije.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Ella
    Ella 14 Maja, 06:03

    That's a sensible answer to a chgilenalng question

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku