hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžijin nasljednik : Nermin Nikšić novi predsjednik Socijaldemokratske partije BiH

Lagumdžijin nasljednik : Nermin Nikšić novi predsjednik Socijaldemokratske partije BiH

07 Decembra
05:45 2014

NekaLagum12Nermin Nikšić izabran je jutros rano za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na Trećem vanrednom kongresu te stranke u Sarajevu koji je počeo jučer. Nikšić je u drugom krugu glasanja dobio podršku 233 delegata.Kandidati za predsjednika SDP-a bili  su još Selim  Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko  Pejanović.

U Nadzorni odbor SDP-a izbirano je 11 članova, a u Glavni odbor 121 član. Delegati su prethodno usvojili prijedlog Glavnog odbora SDP-a da redovni kongres Stranke bude održan najkasnije godinu dana prije Lokalnih izbora 2016. godine. Također, delegati su dvotrećinskom večinom dali podršku ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata (USD). Sporazum o ujedinjenju dvije partije 27. novembra potpisali su predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik USD-a Miro Lazović,javlja Fena.

Novoizabrani predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić rekao je u nedjelju rano ujutro u obraćanju delegatima na Trećem vanrednom kongresu te stranke u Sarajevu da će se u narednih devet mjeseci posvetiti borbi za oporavak SDP-a i pozvao kolege da mu pomognu u promjenama koje će provesti u Stranci zajedno.Naglasio je da je borba za novi SDP i borba za novu Bosnu i Hercegovinu, jer bez jakog SDP-a nije moguća BiH kakvu želi velika većina njenih građana.

Nikšić je poručio da želi napraviti SDP koji će biti privlačan mladim ljudima, radnicima i penzionerima, a čiji će fokus biti borba za privredni razvoj, poboljšanje položaja radnika i penzionera, te borba protiv kriminala i korupcije.Posebno je zahvalio dosadašnjem predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, istakavši da je bio njegov najbliži saradnik u dobri i zlu, kad su pobjeđivali i gubili, navodi RSE. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku