hamburger-icon

Kliker.info

Trebinje: Grad uništio plantaže paprika i voćnjake

Trebinje: Grad uništio plantaže paprika i voćnjake

06 Oktobra
07:22 2006

U nezapamćenom nevremenu, koje je u noći između srijede i četvrtka zahvatilo Popovo polje nadomak Trebinja, stradale su najviše plantaže paprika, vinogradi i voćnjaci na individualnim poljoprivrednim imanjima, kao i površinama u vlasništvu AD "Popovo polje" i Zemljoradničke zadruge "Popovka".  Prema riječima Rada Drinjaka, referenta za poljoprivredu u opštini Trebinje, grad je pogodio lokalitet sela Grmljani, Dubljani i Veličani, gdje su doslovno uništeni zasadi paprike na površini od oko deset hektara, u vlasništvu Zemljoradničke zadruge "Popovka", ali i zasadi kupusa, vinove loze i jabuka.

"Vrijednost štete još nismo procijenili, jer ima terena koji su zbog poplave nepristupačni, ali će komisija koju će formirati opština Trebinje izaći na teren kako bi se utvrdile stvarne posljedice", ističe Drinjak. On dodaje da je na ovim površinama ostalo oko 150 tona neobrane paprike koja je trebalo da bude isporučena banjalučkoj "Vitaminki" sa kojom Poljoprivredna zadruga "Popovka" ima potpisan ugovor.

Nevrijeme, jaka kiša i grad veličine oraha nanijeli su velike štete i poljoprivrednim kapacitetima AD "Popovo polje", a najviše su pogođeni matičnjaci loznih podloga, sadnice voća i lozni kalemovi. Kako smo saznali u AD "Popovo polje", prema prvim procjenama šteta iznosi oko 200.000 konvertibilnih maraka. Magistar agronomije Janko Milojević, koji je tehnički rukovodilac u ovom preduzeću, ističe da je u ranim jutarnjim časovima na matičnjacima loznih podloga i sadnicama voća osvanula pustoš. Prema prvim procjenama, sadnice voća pretrpjele su stopostotnu štetu, dok su matičnjaci oštećeni oko 70 do 80 procenata, a šteta na loznim kalemovima će biti utvrđena nakon dan-dva. U AD "Popovo polje" kažu da je grad padao na površini prečnika od oko 700 do 800 metara, a da zasadi loze nisu oštećeni, dok u Zemljoradničkoj zadruzi "Popovka" ističu da je grad, nažalost, zahvatio samo obradive površine. U privatnim imanjima je situacija bila slična, pa su, kako tvrde ovdašnji individualni proizvođači, i glavice kupusa bile bukvalno "raznesene". 

(Nezavisne novine)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku