hamburger-icon

Kliker.info

Traži se novi Holbrooke : Niko ne smije na čelo nove međunarodne inicijative za BiH!

Traži se novi Holbrooke : Niko ne smije na čelo nove međunarodne inicijative za BiH!

23 Marta
11:02 2014

Butmir2Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su pokrenuti novu međunarodnu inicijativu za Bosnu i Hercegovinu i to u ključnom partnerstvu sa Njemačkom, ali je najveći problem što niko personalno ne želi biti nosilac te diplomatske inicijative, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih izvora.Naime, obzirom na neusjeh svih ranijih postdejtonskih incijativa, još uvijek nema diplomata u američkom State departmentu, koji bi se prihvatio teškog posla i pregovora sa bh. političkim liderima.

Dodatni problem je što bi takvi pregovori zasigurno morali imati i regionalni format, te lider novog pristupa SAD mora biti diplomata i političar višeg ranga.- Pitanje je koliko će još biti šansi da se nešto uradi u BiH i ne smijemo više sebi dopustiti neuspjeh, prvo zbog građana BiH, ali i ugleda i reputacije vanjske politike Sjedinjenih Država, koje su uvijek smatrale Bosnu i Hercegovinu jednim od svojih najvećih uspjeha – kazao nam je dobro upućeni diplomata iz Vašingtona.

Kako saznajemo, američka administracija razmatra kandidate, obzirom da državni sekretar SAD Džon Kerry ima mnogo važnijih poslova, te se traži osoba slična profilu pokojnog Ričarda Holbruka (Holbruke) koji je vodio pregovore u Dejtonu.O kako vrućoj stolici i teškom zadatku se radi, govori izvor NAP-a, najbolje pokazuje primjer Džejmsa Stajnberga (Jamesa Steinberga), bivšeg zamjenika državnog sekretara. On je, zajedno sa evropskim predstvnicima Karlom Biltom i Olijem Renom, tadašnjim šefom diplomatije Švedske i komesarom za proširenje, vodio Butmirsku inicijativu. No, ona je propala, a Stajnberg je ubrzo nestao sa političke scene .

– Stajnberg, iako je bio jako utjecajan i blizak Obami, danas više nije u administraciji. Radi kao dekan univerziteta u Sirakuzi. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je karijeru završio zbog Bosne, ali ni to nije isključeno, jer neuspjeh nikada nije dobra stavka u karijeri – kažu izvori iz Vašingtona. I nedavni odustanak komesara za proširenje Stefala Filea nije nimalo ohrabrujući za svakog novog lidera međunarodne inicijative. Kako nezvanično saznajemo, prvi razgovori između Vašingtona i Berlina u vezi sa novom inicijativom već su započeli na načelnom nivou, a na prvom mjestu je pitanje nosioca inicijative i platforme za razgovore. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku