hamburger-icon

Kliker.info

Traži se Macronova intervencija : Obustavljena istraga protiv Assangea za silovanje

Traži se Macronova intervencija : Obustavljena istraga protiv Assangea za silovanje

19 Maja
15:38 2017

Žena koja je optužila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za silovanje nazvala je odluku švedskog tužiteljstva da odbaci optužbe protiv njega “skandalom”, izjavio je njen advokat.

“To je skandal – da osumnjičeni silovatelj može da pobjegne pravdi i time izbjegne suđenje. Moja klijentica je u šoku i nijedna odluka neće promijeniti njeno mišljenje da ju je Assange silovao”, rekao je advokat Elizabeth Fritz.Assangeov advokat Juan Branco izjavio je da će tražiti od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da intervenira u korist osnivača WikiLeaksa.

Potrebna politička intervencija

On je u Parizu kazao kako bi volio da Macron pomogne njegovom klijentu da napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu.

“Potrebna nam je politička intervencija kako bi smo okončali ovu situaciju. On je jedini politički zatvorenik u zapadnoj Evropi”, rekao je advokat agenciji AP.

Švedska tužiteljica je ranije saopćila da odustaje od istrage protiv osnivača Assangea za silovanje.

“Glavna tužiteljica Marianne Ny je odlučila da ukine preliminarnu istragu koja se odnosi na sumnju za silovanje protiv Juliana Assangea“, navodi se u saopćenju Tužiteljstva.

Nakon odluke švedskih vlasti, britanska policija je saopćila da će Assange biti uhapšen odmah nakon što izađe iz ambasade jer je odbio da se preda 20. juna 2012. kada je trebao da bude predat Švedskoj.

“Sada kada se situacija promijenila i kada su švedske vlasti ukinule istragu protiv njega, gospodin Assange ostaje tražen za manje teške prekršaje“, navela je policija.

Assange se od 2012. krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao hapšenje i izručenje Švedskoj.

On strahuje da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Amerikancima, gdje bi se mogao naći na sudu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu.

Čin ‘samovolje’

Assange je nedavno ponovo pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da provedu odluku UN-ovog odbora koji je prije godinu ocijenio kako je njegovo pritvaranje čin “samovolje”.

Radna grupa UN-a 5. februara 2016. godine pozvala je da se prekine njegov “pritvor, koji je čin samovolje”, što su London i Stockholm odmah odbili.

Osnivač WikiLeaksa izjavio je sredinom januara kako je voljan predati se SAD-u, gdje mu prijete teške optužbe, budu li mu tamo garantirana ljudska prava.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku