hamburger-icon

Kliker.info

Traži se Čavićeva ostavka

Traži se Čavićeva ostavka

11 Novembra
06:54 2006

Odlazak prvog čovjeka SDS-a traži Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Zvornik, Brčko, Kotor Varoš, a neizvjesno je u Doboju i još nekim opštinama. Protiv Čavićeve smjene je, kako saznajemo, opštinski odbor u Sokocu i Trebinju.

U pripremi za Glavni odbor, većina opštinskih odbora smatra Čavića jednim od glavnih krivaca za loš izborni rezultat, kriveći ga da je, prepuštanjem vlasti SNSD-u uoči izbora, uvukao SDS u katastrofalan poraz.

Rajko Gnjato, predsjednik banjalučkog odbora, već je ranije izjavio da na Glavni odbor dolaze sa stavom da Čavić mora da ode. Sličan stav stiže i iz Bijeljine. Preksinoć je većina članova Opštinskog odbora gotovo jednoglasno zatražila Čavićevu ostavku. Samo jedan član glasao je protiv. Mićo Mićić, predsjednik bijeljinskog odbora, kazao je kako će se na Glavnom odboru zauzeti da, uz Čavića, ode i kompletno Predsjedništvo SDS-a i da se hitno zakaže vanredna sjednica Skupštine stranke.

Kako saznajemo, brčanski odbor preksinoć je zatražio smjenu Čavića i vanrednu stranačku sjednicu Skupštine uz zakazivanje unutarstranačkih izbora.

"Glavnom odboru je, takođe, predočen zahtjev da se usvoje novi program i statut stranke", naveli su u brčanskom odboru SDS-a. Izmjenu Statuta, kako bi se smanjila ovlaštenja predsjedniku SDS-a, zahtijeva i Bratunac. Nedeljko Mlađenović, predsjednik bratunačkog odbora, prenio je da ne traže Čavićevu ostavku, ali da zahtijevaju unutarstranačke izbore na svim nivoima.

Zvornički odbor SDS-a sinoć se pridružio zahtjevu za smjenu Čavića i Predsjedništva SDS-a zbog loših rezultata na izborima.

"Tražimo, takođe, i unutarstranačke izbore i izmjenu Statuta, kako bi se smanjila ovlaštenja predsjedniku stranke", kazao je Savo Erić, predsjednik zvorničkog odbora SDS-a, poslije sjednice Opštinskog odbora.

Kako saznajemo, Čavić je nedavno telefonski nazvao Erića i ponudio mu mjesto zamjenika SDS-a da ga zauzvrat podrži na Glavnom odboru, ali to je Erić odbio.

Odbor u Gradišci zahtijeva, takođe, da Čavić i Predsjedništvo podnesu ostavku i da se sprovedu unutarstranački izbori. Razlog za to su, kazao je Adam Šukalo, potpredsjednik Opštinskog odbora, katastrofalni izborni rezultati na svim nivoima. On je kazao da Slavko Dunjić, predsjednik gradiškog odbora, nije dozvolio da se glasa o zahtjevu za smjenu opštinskog rukovodstva SDS-a, čime je, tvrdi, prekršio sve demokratske procedure unutar stranke.

Zahtjevu za smjenu Čavića pridružio se i kotorvaroški odbor. Prema riječima Slobodana Jurića, predsjednika lokalnog SDS-a, oni zahtijevaju da ostavke ponude i Čavić i članovi Predsjedništva.

"Mi tražimo da se, glasanjem naših članova, provjeri povjerenje rukovodstva SDS-a i na lokalnom nivou", prenio je Jurić.

O stanju u stranci u četvrtak je zasjedao i dobojski odbor SDS-a, ali se cijela stvar, kako saznajemo, završila ponuđenom ostavkom Nikole Gavrića, predsjednika Opštinskog odbora, koja nije prihvaćena.

"To je nonsens jer je on ponudio svoju ostavku na glasanje, što je nečuveno", kazao je jedan član Opštinskog odbora, tvrdeći da je većinsko raspoloženje u stranci za smjenu Čavića.

Rado Savić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Lopare, izjavio je da je za Čavićevu smjenu 90 odsto članstva SDS-a.

"Bilo bi moralno da Čavić podnese ostavku, a očekujem da će stav kompletnog OO SDS-a u Loparama biti upravo takav", rekao je Savić, uoči početka sinoćnje sjednice Opštinskog odbora.


(Nezavisne novine)

Istočno Sarajevo i Trebinje protiv smjene

Sinoć je o stanju u stranci i načinima da se promijeni stanje raspravljao i Gradski odbor SDS-a Istočno Sarajevo, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" sjednica nije bila okončana. Prema izjavama nekih funkcionera SDS-a, očekuje se da Gradski odbor Istočno Sarajevo neće podržati zahtjev za smjenu Čavića.

Protiv smjene je i Trebinje, prenio je Momčilo Janković, predsjednik trebinjskog odbora. On je kazao da žele da se utvrdi odgovornost za loš izborni rezultat, ali da ne zahtijevaju Čavićevu smjenu.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku