hamburger-icon

Kliker.info

Trakavica se nastavlja : Izetbegović izjavio da SDA neće tražiti nove partnere, Čović insistira da DF definitivno ode u opoziciju !

Trakavica se nastavlja : Izetbegović izjavio da SDA neće tražiti nove partnere, Čović insistira da DF definitivno ode u opoziciju !

05 Juna
16:18 2015

covbak71Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je nakon sastanka s liderom HDZ-a, Draganom Čovićem da SDA neće tražiti novog koalicionog partnera i da i dalje računa na suradnju s Demokratskom fontom.- Nećemo tražiti nove partnere u vlasti a premijer Novalić neće pokretati smjene ministara DF-a u Vladi jer su oni rekli da će podržati sve reformske zakone, kazao je Izetbegović nakon sastanka s Čovićem.

Izetbegoivić je negirao novinarsku tvrdnju da je Čović tražio da novi partner u federalnoj koaliciji, umjesto DF-a, bude SBB.

– Takvu stvar Čović nije tražio niti je SDA za takvu stvar. Mi smo zato da prestanu verbalni ratovi među Bošnjacima – kazao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka da, što se njega tiče, koalicija više ne postoji, i  da će o novim partnerima u vlasti šutjeti dan ili dva.

“Jasno nam je da mi nemamo klasično partnerstvo s DF-om niti imamo podršku u Parlamentu”, rekao je Čović.Što se tiče ulaska SBB-a rekao je da o tome treba razgovarati narednih dana i da se zalaže za ulazak SBB-a, navodeći da o tome još nija razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

“Trebaju nam novi partneri da ojačamo parlamentarnu većinu. Što se tiče vlasti na državnom nivou Čović smatra da se ova kriza neće prenijeti na Vijeće ministara, ali ne isključuje ni takvu mogućnost.

Kada je u pitanju smjena ministara DF-a Čović je rekao da će se to desiti kad odluči SDA, a predsjednik FBiH Marinko Čavara neće intervenirati bez prethodnog dogovora s partnerima iz SDA.Čović je na kraju rekao da ideja o formiranju nove većine bez SDA za njega nije prihvatljiva, buudći da je SDA dobila veliku podršku bošnjačkih birača.

Kako izvještava Avaz, Reuf Bajrović, član predjedništva DF-a i ministar energetike i rudarstva, kazao je novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH, da su on i Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH, te članovi pravnog tima DF-a upravo okončali sastanak kod Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, inaće također iz DF-a, s kojim su razmatrali naredne korake u vezi izlaska DF-a iz vlasti.Bajrović nije htio iznositi detalje dogovora, te je kazao da će o svemu javnost biti obavještena naredne sedmice.

Na upit novinara da li će ministri DF-a u Vladi FBiH podnijeti ostavke, Bajrović je rekao da neće i da očekuje da proceduru njihove smjene pokrene Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku