hamburger-icon

Kliker.info

Tragovi genocida : Dok stotine majki traľe najmilije, lobanje ľrtava razbacane po ąumi

Tragovi genocida : Dok stotine majki traľe najmilije, lobanje ľrtava razbacane po ąumi

12 Jula
13:56 2013

Dok stotine podrinjskih majki, supruga i sestara posljednjih 18 godina traľe kosti najmilijih, u šumama kod Crnog vrha, nedaleko od zvorničkog naselja Gušteri, pored magistralnog puta Tuzla – Zvornik, nalaze se lobanje, najvjerovatnije, ľrtava genocida iz jula 1995. godine.

Ostaci odjeće                      Povratnici u Guštere su lobanje primijetili prije nekoliko godina, a o cijelom slučaju su upoznati i istraľitelji, zaduľeni za ekshumacije u ovom dijelu naše zemlje. No, nekoliko godina kasnije, niti je lokalitet označen, niti su lobanje ekshumirane sa površine zemlje. U Institutu za nestale će vjerovatno kazati da je lokalitet miniran i rizičan ili da čekaju naredbu Tuľilaštva BiH. Selver Hajdarević, povratnik u Guštere, u nedjelju, 7. jula, odveo je našu ekipu do lokaliteta gdje se nalaze ljudske lobanje, ali i ostaci odjeće i obuće, koji vjerovatno pripadaju ľrtvama. – Lobanje sam primijetio prije tri godine dok sam brao gljive u ovom području.

 Vidio sam da ih ima pet. Također, na ovom dijelu sam vidio i brojne druge skeletne ostatke, a kojih sad nema ili ih ja ne mogu pronaći, govori nam Hajdarević, dok nam pokazuje lobanje i odjeću u šumi. I on još traľi kosti svog rahmetli babe, koji je ubijen tokom etničkog čišćenja zvorničke opštine 1992. godine. Pozvao je nadleľne i odgovorne osobe da dođu i konačno ekshumiraju skeletne ostatke kako bi se utvrdio identitet nastradalih osoba.- Vrijeme prolazi. Mnoge majke i supruge umiru, ne dočekaju da ukopaju svoje najmilije. To je zaista tuľno i bolno, ali i sramotno ako imamo u vidu činjenicu da se u ovakvim šumama nalaze nečiji očevi, sinovi, muľevi, braća… Moľda je ovo neko od naših Zvorničana, govori nam Hajdarević pokazujući prema lobanji.

Zvorničke ľrtve                  Inače, na Crnom vrhu je prije nekoliko godina pronađena najveća masovna grobnica u BiH, sa nekoliko stotina tijela zvorničkih ľrtava iz 1992. Na ovom području su posljednjih godina pronađeni brojni skeletni ostaci, koji pripadaju srebreničkim ľrtvama. Vjerovatno se radi o ljudima koji su u julu 1995. godine pokušali doći do slobodne teritorije u naselju Nezuk, te se ubijeni u zasjedama ili su nastradali u minskim poljima.

Traganje Hajre Ćatić           Hajra Ćatić, predsjednica Udruľenja Žene Srebrenice i majka koja 18 godina traga za kostima svog sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog pjesnika i ratnog izvještača iz tog grada, prije dvije godine je iz Bratunca donijela lobanju u Tuzlu. Ona je na lokalitetu Javornik kod Bratunca tragala za skeletnim ostacima svog sina. Tu je pronašla lobanju koja nije pripadala njenom sinu, ali je odlučila ponijeti je u Tuzlu. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku