hamburger-icon

Kliker.info

Tragične posljedice rata na Kavkazu : Jermeni u Nagorno-Karabahu pale svoje kuće prije predaje teritorije Azerbejdžanu (Video)

Tragične posljedice rata na Kavkazu : Jermeni u Nagorno-Karabahu pale svoje kuće prije predaje teritorije Azerbejdžanu (Video)

14 Novembra
16:01 2020

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gdje Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu gore u subotu, a zapalili su ih njihovi vlasnici prije odlaska za Jermeniju, prenose novinari agencije Frans pres.

Mirovni sporazum  potpisan između Jermenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmonedeljne jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje.

Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki dio teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine.

 

Azerbejdžan od nedelje treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

“Danas je posljednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu”, rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu.

Samo u tom selu, koji označava granicu sa susjednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najmanje šest kuća je gorilo u subotu ujutro.

“To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima”, kako Jermeni često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali kada su vidjeli da se demontira hidro centrala da su razumjeli.

“Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo”, rekao je on.

Dodao je da su takođe premjestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

U petak je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini.
 
Jermenija prijavila 2.300 vojnika poginulih u Nagorno-Karabahu

Jermenija je saopštila u subotu da je više od 2.300 njenih vojnika poginulo u sukobu za kontrolu nad enklavom Nagorno-Karabah, okončanom mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana.

“U ovom trenutku tijela 2.317 ubijenih vojnika, među kojima su i neidentifikovana tijela, preuzela je služba za sudsku medicinu” napisala je na Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva zdravlja Alina Kikokgosijan.

Ona je rekla da je proces razmjene tijela sa Azerbejdžanom tek počeo i da zaraćene strane za sada nemaju konačne cifre.

Jermenske vlasti do sada su govorile da je u neprijateljstvima koja su počela krajem septembra u Nagorno-Karabahu poginulo 1.339 vojnika i 50 civila.

Azerbejdžan nije prijavio svoje vojne gubitke, navodeći samo da su poginula 93 civila.

Ruska vojna policija počela patrolirati u Nagorno-Karabahu

Ruska vojna policija počela je u subotu patrolirati u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Patrole će se obavljati u zonama odgovornosti sjever i jug, a ruske mirovne snage i dalje pristižu i raspoređuju se u regionu.

Komanda mirovne misije smještena je u Stepanakertu i bit će u stalnom kontaktu sa generalštabovima azerbejdžanske i armenske vojske kako bi se ispunili dogovoreni zadaci, spriječili incidenti i osigurala bezbjednost ruskim mirovnjacima.

Jermenija i Azerbejdžan su početkom nedelje pod pokroviteljstvom Rusije potpisali primirje kojim se okončava sukob u Nagorno-Karabahu.

U tekstu se priznaju znatna teritorijalna napredovanja Azerbejdžana i predviđa vraćanje Bakuu dodatnih teritorija.

Prema sporazumu ruske mirovne snage raspoređene su ove nedelje u zonu sukoba.

Po objavi sporazuma demonstracije su izbile u Jermeniji, gde su demonstranti kratko zauzeli sedište vlade i Parlament. Opozicija traži ostavku jermenskog premijera Nikola Pahinijana.

(Kliker.info-RSE)

 

 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku