hamburger-icon

Kliker.info

Totalni poraz aktuelne vlasti : Strana ulaganja skoro upola manja nego prošle godine

Totalni poraz aktuelne vlasti : Strana ulaganja skoro upola manja nego prošle godine

03 Augusta
18:47 2010

Političko stanje, razjedinjenost zemlje, ali prvenstveno nezainteresovanost postojeće vlasti da bilo šta promijeni doveli su do toga da su direktna strana ulaganja u prvih nekoliko mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini manja za 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Do ovih alarmantnih podataka došla je Centralna banka BiH, u čijoj analizi je naveden i podatak o katastrofalnoj nezaposlenosti, koja je na ionako visoku stopu veća za dodatnih tri posto u odnosu na prošlu godinu. „Stopa nezaposlenosti u 2010. iznosi 27,2 posto, za razliku od protekle godine u istom periodu kada je iznosila 24,1 posto,“ kaže Amir Hadžiomeragić, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsko istraživanje i statistiku Centralne banke BiH.Svake godine, prema analizama svjetskih ekonomskih organizacija, Bosna i Hercegovina pada na ljestvicama po konkurentnosti i indeksu ekonomske slobode.               

Podaci, koji su više nego zabrinjavajući, u Bosni i Hercegovini nisu ni dotakli stranke na vlasti, čiji predstavnici još od početka godine najavljuju kako je 2010. predizborna godina, i da na njih građani ne treba da računaju. A da se na njih ne može računati već četiri godine, koliko vladaju zemljom, pokazuje i istraživanje nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa. Na svih 14 nivoa, koliko ih ima u Bosni i Hercegovini, ministarstva nisu ispunila ni 50 posto predviđenog plana. „Svega 40,4 posto od planiranih zakona za tri godin je, zapravo, realizirano,“ kaže predstavnica organizacije, Majda Behrem – Stojanov.Agencija za promociju stranih investicija BiH, koja bi trebala da omogući ulaz stranog kapitala u zemlju, u posljednjih nekoliko godina nije ništa radila. Na njenom čelu dugogodišnji direktor bio je Mirza Hajrić, nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića. Agencija je osnovana, kako spekuliše javnost, samo zato da bi se njemu omogućilo radno mjesto. Nakon što je otišao na poziciju u Svjetskoj banci, na čelo Agencije dolazi kadar Stranke za BiH Haris Bašić, koji je smijenjen zbog korupcije u Vijeću ministara.

Magične riječi – rad i znanje                         O razlozima pada stranih investicija u BiH sadašnja direktorica Jelica Grujić kaže:„Postoji određena politička nestabilnost u BiH, a posebno u ovom predizbornom periodu i oni, naravno, daju negativan doprinos samom smanjenju investicija.“.Da je unutrašnje uređenje zemlje, ali i svakodnevna politička prepucavanja, glavni razlog izostanka stranih investicija potvrđuje i profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Besim Ćulahović.„Šta hoćete vi od države koja je sastavljena iz 14 dijelova. Očekivati da je dobar razvojni menadžment?“ rekao je on.„U prethodne četiri godine onaj tko se iole detaljno bavio politološkom analizom bh. političkog prostora zna da su poruke sa najviših političkih, zakodavnih i izvršnih pozicija vlasti odašiljane takve da strani kapital tjeraju,“  zaključuje profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić.Ekonomistica Svetlana Cenić ističe kako ne postoji magični štap kojim bi se dugogodišnje političko i ekonomsko odsustvo bilo kakvog interesa za napredak države moglo promijeniti.

„Ovdje dok struka ne progovori, znanje, pamet, dok god se bude razgovaralo pljuvanjem i dok god ne bude sama vlast poštovala državu od koje živi i sa čijih leđa stiče sve veća i veća lična bogatstva, a siromaši ovaj narod, nema tu mnogo pomoći. Magična riječ je samo rad i znanje – i ništa drugo,“ smatra Cenić.Iako je od završetka rata prošlo 15 godina, a u Bosnu i Hercegovinu uložene milijarde eura za njen oporavak, ništa bitnije se nije promijenilo, izuzev što su  neki političari novac iskoristili za vlastite svrhe. Kriminalna privatizacija koja je provedena rezultovala je gašenjem ili stečajem nekadašnjih firmi, a desetine hiljada radnika ostavila je bez posla. 50 posto stanovništva je nezaposleno. Sve ovo političke elite ne brine jer nemaju ekonomske programe. Oni i dalje računaju na to kako će još siromašnije birače dobiti po principu glasanja „svako za svoje“. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku