hamburger-icon

Kliker.info

Tomislav Nikolić u Briselu : Priština popustila, sporazum potpisujemo vrlo brzo

Tomislav Nikolić u Briselu : Priština popustila, sporazum potpisujemo vrlo brzo

12 Marta
06:46 2013

Sastanak državnog vrha Srbije i visoke predstavnice EU Catherine Ashton završen je u ponedjeljak navečer oko 22 sata, poslije dva i po sata razgovora u sjedištu evropske diplomatije. Sastanak je počeo nešto prije 19.30 sati, a u delegaciji Srbije su predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, prenijeli su mediji u Srbiji.Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvjesno da je dijalog Beograda i Prištine zastao na pitanju ovlašćenja zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova.Nikolić je izjavio nakon sastanka da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i izrazio nadu da će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sljedećih desetak dana.

"Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je", izjavio je Nikolić novinarima poslije sastanka sa Ashton, javlja Tanjug. "Sporazum će biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta", rekao je predsjednik Srbije i ocijenio da bi to moglo da bude podstrek za Evropsku uniju da Srbiji odredi datum za početak pregovora o pridruživanju.Tvrdnje Nikolića u ponedjeljak navečer o detaljima dogovora u Briselu niko od zvaničnika iz Prištine nije potvrdio. U okviru dijaloga predviđene su još dvije runde razgovora Beograda i Prištine, 20. marta i 6. aprila, a 16. aprila Ashton će izvijestiti Vijeće ministara EU o rezultatima dijaloga i iznijeti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je pred sastanak državnog vrha sa Catherine Ashton u Briselu da je moguće da će Beogradu biti ponuđen "apsolutno neprihvatljiv papir".

"Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, bez ikakvog razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu", kazao je Nikolić novinarima.Predsjednik Srbije je objasnio da pretpostavlja da će najvišoj delegaciji Beograda biti ponuđen "papir" čiji je nacrt on vidio i za koji ističe da je neprihvatljiv, ako ne bude izmijenjen, prenosi Tanjug. Prema Nikolićevim riječima, Beograd je u posljednjih skoro godinu dana otvorio "mnogo puteva, svesni toga da može da se desi da nas neko postavlja pred ultimatum"."Srbija nikad nije podnosila ultimatume", poručio je predsjednik Nikolić.Kako je istakao, taj papir "ne može da bude prihvaćen ni zato što je Skupština donela svoju Rezoluciju kojom je opredelila ponašanje Srbije u odnosu na razgovore i pregovore" u Briselu.

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun izjavio je ranije kako očekuje da će šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton tokom sastanka u ponedjeljak sa državnim vrhom Srbije u Briselu izvršiti dodatni pritisak da ta država napravi kompromis.Drecun je ocijenio da bi traženi kompromis eventualno mogao biti neprihvatljiv za Srbiju, "jer mi ne možemo da idemo ispod onoga što smo definisali rezolucijom Narodne skupštine i Platformom koju je usvojila Vlada", rekao je Drecun Radio Beogradu 1.On smatra da takvo rješenje ne bi bilo ni održivo ni zakonito, niti bi ga prihvatio srpski narod na Kosovu. Ističe da se to rješenje, i kad bi bilo postignuto, ne bi moglo realizirati u praksi."Mislim da će Catherine Ashton morati da se posveti jednom snažnom i ubedljivom pritisku na Prištinu da ona prihvati kompromis, jer je očigledno zapelo kod Prištine, koja nije spremna da, sada kada Beograd očekuje datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU-u, napravi bilo kakav kompromis", rekao je Drecun.

Najviša delegacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da sastav delegacije Srbije, koja će u Briselu nastaviti dijalog sa Prištinom, pokazuje ozbiljnost države da pronađe najbolje rješenje za Kosovo."Poslali smo najvišu delegaciju u istoriji EU-a da razgovara samo o jednom pitanju i to govori koliko smo mi spremni za razgovore i da na njima nađemo najbolje moguće rešenje. Ako je EU-u stalo do Srbije, do njenog razvoja, ali i da region bude miran, onda će slušati ono što Srbija ima da kaže", rekao je Vulin novinarima, prenosi Tanjug.Na pitanje koji su dalji potezi Beograda ako Priština ne bude prihvatila prijedloge srpskog pregovaračkog tima, Vulin je rekao da Srbija ne može protiv svog Ustava, zakona i građana, prenose beogradski mediji."Ne možemo da damo ono što nije naše. Kosmet, Ustav i građani Srbije nisu naše ili nečije vlasništvo, već smo to svi mi", naveo je Vulin.Na pitanje kolike su šanse da Srbija u aprilu dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU-u, Vulin je rekao da "Srbija nije Srbija, ona bi odavno bila član EU-a".Uoči nastavka pregovora Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je da Beograd insistira na izvršnoj vlasti zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova.

Traže povećanja nadležnosti

"Državno rukovodstvo ima jasan stav. Ukoliko ne dođe do povećanja nadležnosti i ozbiljnih nadležnosti ove zajednice, mi ne možemo da prihvatimo taj predlog, čak i po cenu da ne dobijemo datum za početak pregovora sa Evropskom unijom", rekao je on.Dačić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić u ponedjeljak će se u Briselu sastati s Ashton.Šefica diplomatije EU-a će 14. marta otputovati u Prištinu  na pregovore s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i liderima kosovskih političkih partija.Pregovori su dio konsultacija prije sedme runde dijaloga Beograda i Prištine, koja će biti održana 20. marta u Briselu.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku