hamburger-icon

Kliker.info

Tjelohranitelj ratnog zločinca potvrdio : Ratko Mladić se nije skrivao nakon rata

Tjelohranitelj ratnog zločinca potvrdio : Ratko Mladić se nije skrivao nakon rata

02 Juna
19:18 2014

Mladic111U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok odbrane je izjavio da je optuženi od 1997. do 2001. godine boravio u svom stanu i vojnim objektima u Srbiji i da se nije krio.Dragan Lalović, bivši komandant jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) za obezbjeđenje Mladića, kazao je da je Mladić od marta 1997. bio u komandi VRS-a u Crnoj Rijeci pored Han Pijeska, a da je zatim prešao u Srbiju. – Otišao je u svoj stan. Nije nikad prestao da živi u tom stanu. Povremeno je odlazio u vojne objekte i vraćao se u taj stan -rekao je on. Dodao je i da je Mladić odlazio u objekte na planini Rajac i u Stragarima. Na pitanje Tužilaštva da li je Mladić bio i u Topčideru, svjedok je prvo odgovorio da je “siguran” da nije.

Međutim, nakon dodatnih pitanja, nije mogao isključiti mogućnost da je Mladić ipak dolazio u Topčider da “porazgovara” s pripadnicima jedinice VRS-a za njegovo obezbjeđenje, koja je u toj kasarni bila smještena. Govoreći o smrti gardista Vojske Jugoslavije Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u Topčideru 5. oktobra 2004., zastupnik optužbe citirao je izjavu Jakovljevićevog oca, datu prošle godine Balkan Insightu, da su oni ubijeni zato što su u kasarni vidjeli Mladića. – Ja nisam ni znao da taj objekat u Topčideru postoji dok se to nije desilo. Ne znam kakve ja veze imam s tim, tada sam već bio u penziji. Ne mogu da vjerujem da se to tako desilo – odgovorio je Lalović.

Pri kraju suđenja, optuženi je, po nalogu sudija, uklonjen iz sudnice zato što je naglas komentarisao sugestiju tužioca Dermota Grooma da su 2004. dvojica gardista Vojske Jugoslavije u kasarni u beogradskom Topčideru bila ubijena zato što su otkrila da se Mladić krio u toj kasarni. U galeriji za javnost nije bilo moguće čuti šta je optuženi rekao. Branilac Branko Lukić pitao je svjedoka da li zna da su vlasti Srbije o ovom slučaju generala Mladića saslušale kao građanina, a ne kao osumnjičenog, na šta Lalović odgovorio da ne zna. Svjedok je kazao da, u vrijeme dok ga je on obezbjeđivao od 1997. do 2001., Mladić nije bio u bjekstvu, usprkos činjenici da ga je Haški tribunal još 1995. optužio za genocid počinjen u Srebrenici i druge zločine.

– Ja nisam generalu Mladiću pomagao da se krije, jer se on dok je bio u Srbiji nije ni krio. Kretao se po Beogradu kao i svi drugi građani, išao na pijacu, u prodavnicu da kupuje hljeb, na fudbalske utakmice… – rekao je Lalović. Potvrdio je i da je znao za optužnicu i međunarodni nalog za hapšenje Mladića, ali da je on od Generalštaba VRS-a dobio zadatak da “zaštiti” generala. – U to vrijeme, u mojoj zemlji nije bila izdata poternica i nalog za hapšenje i ne znam kako bih dozvolio njegovo hapšenje, a komandujem jedinicom za njegovu zaštitu – rekao je on, dodavši da međunarodne snage u BiH tada nisu ni tragale za Mladićem.

Precizirao je da su vlasti Republike Srpske i Jugoslavije tek 2002. godine izdale naloge za Mladićevo hapšenje, te je ustvrdio da on do tada nije ni znao da sud u Haagu zahtjeva izručenje generala. Lalović je negirao da je poslije 2001. bio dio mreže za podršku Mladiću, iako je zbog te tvrdnje međunarodne zajednice bio izbačen iz VRS-a i podvrgnut sankcijama. Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje će se nastaviti 3. juna. (Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku