hamburger-icon

Kliker.info

Tjedna heftarica : Para na paru, paradžemat na fukaru…

Tjedna heftarica : Para na paru, paradžemat na fukaru…

22 Januara
06:53 2016

AvdicS12Prošlonedjeljno saopćenje Rijaseta Islamske zajednice u kojem je najavljeno zatvaranje „paradžemata koji nisu u sastavu IZ BiH, što je suprotno zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, kao i Ustavu IZ BiH“, svakako je indikator ozbiljnih promjena, ili što bi se političkim jezikom kazalo, “reformi” nakon dolaska Huseina efendije Kavazovića na dužnost reisu-l-uleme IZ BiH.

Piše : Senad Avdić (Slobodna Bosna)

U saopćenju se navodi kako je “potrebno da se zatvore objekti u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice”. Rok za provođenje ovog procesa je relativno kratak – kraj narednog mjeseca.

Koliko na prostoru koji je u nadležnosti IZ BiH uopće ima ilegalnih, odnosno paradžemata, to javnosti nije poznato. Za pretpostaviti je da takvim spiskom raspolaže Rijaset IZ BiH. Muftija travnički Ahmed efendija Adilović prije nekoliko dana je rekao da u njegovom muftijstvu djeluje samo takav jedan paradžemat, zapravo privatna kuća u kojoj se desetak mještana vjerski “samoorganiziralo” i odbijaju ući u sastav legalne strukture Islamske zajednice. Jedan od kriterija “paradžematskog djelovanja” jeste odbijanje određene strukture da “džuma namaz obavlja bez saglasnosti Islamske zajednice”.

Ukoliko u Travničkom muftijstvu koje je tokom rata, a i nakon njega, bilo “pionir” paradžematskog organiziranja vjernika, a sve uz neskrivenu podršku i tople simpatije bivšeg muftije Nusreta efendije Avdibegovića, nema više od jednog paradžemata, onda je stanje u drugim muftijstvima (sa izuzetkom Bihaćkog, gdje je vjerski underground nabujao posljednjih godina i izlio se izvan granica BiH) daleko od alarmantnog.

Znači li to, onda, da svojim saopćenjem Rijaset IZ u osnovi puše na hladno, da u suštini najavljuje rat manje-više, ako ne nepostojećem, onda sasvim sigurno nedoraslom, skoro bezopasnom paradžematskom protivniku?

Ne bih da sitničarim, ali me kopka pitanje koje ću adresirati na reisa Kavazovića: da li je vehabijska komuna koja je godinama funkcionirala u Gornjoj Maoči bila džemat, ili se uklapa u kriterije koji vrijede za paradžemat? Nakon što je u policijskoj akciji “Svjetlost” prije šest godina u Gornju Maoču prvi put kročila “noga pravne države” (možda prerobusno i trapavo), prosvjedovao je tadašnji tuzlanski muftija Husein efendija Kavazović tvrdnjom da je riječ o “porazu države”.

“Nisam tokom boravaka u Maoči primijetio neprijateljstvo spram države Bosne i Hercegovine. To vam odgovorno mogu kazati”, rekao je tadašnji muftija tuzlanski Kavazović. Samo godinu i po dana kasnije iz Gornje Maoče je u Sarajevo stigao Mevludin Jašarević i pola sata pod rafalnom vatrom držao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država. Nešto malo kasnije, vjerski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imamović predvodio je “ekskurziju” islamskih boraca iz BiH koji su se priključili vojsci Islamske države. Da budem ciničan: iz djelovanja Imamovića, trenutno visokog zapovjednika u ISIL-u, “nisam primijetio neprijateljstvo spram (Islamske) države. To vam odgovorno mogu kazati.”

Prethodni dugogodišnji reis Mustafa efendija Cerić očito je svom nasljedniku efendiji Kavazoviću ostavio u amanet i nasljedstvo neuređenu instituciju koja je dvije decenije, ne loše, nego pogrešno, autoritarno vođena i treba ef. Kavazoviću dati “fore”, vremena da to dovede u kakav-takav red. U red poteza koje je morao povući svakako je i ovaj vezan za ukidanje paradžemata. Je li ta kampanja uslijedila kasno, ili nije, teško je reći.

Važnim mi se učinio jedan dio intervjua travničkog muftije dr. Adilovića, pa ga izdvajam: “Ne možemo podržati gradnju bilo koje džamije mimo sistema Islamske zajednice, jer bi to vodilo haosu i neredu.”

Podsjeti me to na jednu oporu, ali nažalost istinitu, anegdotu od prije skoro dvadesetak godina. Tadašnji reis Mustafa ef. Cerić utrčao je “bez duše” u kabinet Edhema Bičakčića i tražio od njega “brzih 300-400 hiljada KM” za izgradnju džamije negdje u srednjoj Bosni, u Žepču, mislim: “Edheme, hitno je, ako mi ne počnemo graditi danas, oni (mislio je na vehabijsku zajednicu) će je početi praviti sutra.”

Tu se negdje kriju korijeni naših problema sa onim što se zove “radikaliziranje Bošnjaka”, a “kućna radinost” po paradžematima je samo nusprodukt tog projekta, od kojeg su svi, i politika, i vjera, i mediji, uglavnom okretali glavu. Taj je projekat, rečeno slikovito riječima Mao Ce Tunga, da nije bitno koje je mačka boje, važno je da lovi miševe. To jeste – islamizira Bošnjake…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku