hamburger-icon

Kliker.info

Tina Jelin -Dizdar : Ko ima pravo da Veležu oduzme Baku?

Tina Jelin -Dizdar : Ko ima pravo da Veležu oduzme Baku?

02 Juna
15:38 2017

Ko ima pravo da Baki oduzme Velež ili da Veležu oduzme Baku? Ko ima pravo da Blažu Sliškoviću zabrani istupe o Veležu koji svjedoče slavnu tradiciju ovog kluba, a u kojoj posebno mjesto ima Baka.

Čime je zaslužio ovo pljuvanje posljednjih dana? Jer je kazao da mu je Zrinjski, eto malo draži, usput ne dopustivši novinaru da Velež označi bošnjačkim klubom. Šta je njegov grijeh?

O njegovim “igračkim” danima nema potrebe govoriti, znano je. No, ove koji pljuju treba podsjetiti na dane kada je Baka pokazao koliko je velik. Kada je u ratu otvoreno prozivao politiku koja je činila zločine u Mostaru, pomagao ljudima, i on i njegova porodica. Kasnije će biti proglašen izdajnikom, jer se usudio preuzeti reprezentaciju, podići bh. zastavu.

Ali nije se dao, iako ga je u to vrijeme u zapadnom dijelu Mostara mrak mogao pojesti. A ni Sarajevo mu na početku nije bilo naklonjeno, pored Sušića i inih, zašto baš neki tamo Baka.  No, učinio je da se ponosimo reprezentacijom, da vjerujemo da je “zajedno” moguće, da sanjamo. I ne samo u Sarajevu i Mostaru.

Nikada se nije odrekao identiteta grada kojeg smo voljeli i u njemu Veleža, pa čak mu se i kćerka za “veležovca” udala, eto koliki je taj čovjek nacionalista. Usred “hrvatskog” Mostara.

Nakon godina promašenih prilika, napokon je osvojio titulu. Da, sa Zrinjskim i sad bi trebalo da pljune na svoje igrače i trud koji je uložio. Ili je svaki penal, svaka akcija, svaka utakmica Zrinjskog bila namještena, kako polemiše čaršija i zato sve treba popljuvati.

Ponovo ne razumijem.

Je l’ zato što je grad u takvom šizofrenom stanju da je nemoguće da neko ipak voli oba kluba?
Pa je l’ Baka kriv što Mostar preživljava u dva feuda, gdje se navijači krve pred svaki derbi?

Nije.

Što se jedni diče ustaškom tradicijom kluba, drugi prisvajaju samo ono što im odgovara i kad im odgovara?

Nije.

Je l’ Baka kriv što je Velež protjeran sa svog stadiona, dok se od novca koji je godinama pristizao, u Vrapčićima do sada mogao napraviti deset puta savremeniji stadion?

Nije.

Krive su politike za koje glasaju svi oni koji ga danas pljuju i oni koji ga zbog tog pljuvanja obožavaju, a za koje je donedavno bio hrvatski izdajnik.

Krivi su dragi moji i svi oni tajkuni i tajkunčići, rođaci i rodijaci koji na svemu odlično profitiraju. Sve što će reći kasnije o Veležu je njegov bijes i ogorčenost, vjerujem u afektu, jer ponovo pitam, da li je stvarno zaslužio ovo pljuvanje, prije svega kao čovjek i Mostarac?

Ili kako kaže i Mladen Bošnjak – “Valjalo bi razotkriti pokojeg pojedinca koji se krije iza akronima Udruženja građana Mostarski Rođeni, da vidimo koji se to autoritet breči na Blaža Sliškovića, tko je taj koji udjeljuje posljednje zbogom velikom nogometnom magu, tko mu odriče pripadnost Rođenima.”

Niko nema pravo da Baki oduzme Velež, ni da Veležu oduzme Baku, jer Baka jeste Velež koji se voli srcem, a ne politikanstvom.

U krajnjem slučaju, niko nema pravo ni da mu oduzme ljubav prema Zrinjskom jer to je i njegov uspjeh i da slavi titulu prvaka, da podsjetim sve patriote, države BiH.

Tina Jelin – Dizdar (N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku