hamburger-icon

Kliker.info

Tim Clancy: BiH je najljepša zemlja na svijetu

Tim Clancy: BiH je najljepša zemlja na svijetu

09 Decembra
02:12 2006

Tim Clancy, humanitarni radnik, borac protiv rata, nasilja i neumorni borac za zaštitu prirodnog okoliša  u BiH je došao krajem 1992 godine iz protesta prema ratu u našoj zemlji. Nakon demonstracija protiv rata i nasilja na prostoru bivše Jugoslavije  koje su održane u Londonu 1992 godine Martin je odlučio da otputuju u BiH i da svojim humanitarnim i volonterskim radom pomogne ljudima u ratom zahvaćenoj zemlji.


-Došao sam u ovu predivnu zemlju krajem 1992 godine i evo još sam tu. Cijeli rat sam proveo u BiH i sa ovim ljudima proživljavao sve strahote ratovanja. Mislio sam ovdje ostati samo nekoliko sedmica ali eto sudbina je htjela da ovdje živim već skoro petnaest godina, kaže Clancy

On kaže da u BiH nije došao kao neko ko je naginjao ovoj ili onoj strani, želio se solidarisati sa ljudima koji su preživljavali pakao na zemlji.

Veliki dio rata proveo je u Mostaru, sa smijehom nam priča kako je porodici često lagao gdje se nalazi kako bi ih poštedio patnji.

-Kada bih se javljao svojoj porodici uvijek bih lagao da sam u Međugorju, iako sam gotovo uvijek bio u Mostaru,  jer je moja porodica prateći CNN znali koja su krizna mjesta u BiH. Nisam želio da oni zbog mene proživljavaju teške trenutke, kaže ClancyDanas Tim Clancy svoju energiju usmjerava ka zaštiti ekologije i prirodnih bogatstava u našoj zemlji, kaže da BiH raspolaže sa svim resursima potrebnim da ova zemlja postane velesila barem kada je u pitanju ekoturizam.

  BiH ima sve predispozicije da postane centar ekoturizma u Evropi. Ono što BiH nema niko u Evropi i tu leži šansa za ovu zemlju i zbog toga ne bi trebalo uništavati prirodna bogatsva bilo kakvih hidroelektranama ili drugim projektima koji će uništavati prirodna bogatstva u ovoj zemlji, kazao je Clancy

Tim Clancy rođen je u New Yorku SAD-u u  prije 36 godina studirao je književnost, autor je nekoliko turističkih vodića kroz BiH, Crnu Goru itd. Kaže da je turističke vodiče napisao iz želje da svijet vidi da BiH nije samo onakva kakvu je oni pamte iz 1993 godine, nego da je to i jedna predivna zemlja koja ima mnogo toga pružiti.

 
Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku