hamburger-icon

Kliker.info

Tihić upozorava : Ako ode OHR, u Bosni i Hercegovini je moguć i novi rat!

Tihić upozorava : Ako ode OHR, u Bosni i Hercegovini je moguć i novi rat!

29 Juna
13:25 2009
Prvi čovjeki čovjek SDA prije dva dana uzdrmao je javnost u BiH ocjenom da bi gašenje OHR-a dovelo do sukoba u BiH. Za "San"  Sulejman Tihić ide i korak dalje pa kaže da ne isključuje ni moguće oružane sukobe ako OHR ode prije temeljite ustavne reforme, jer onda niko ne bi mogao spriječiti Milorada Dodika da uvede granične kontrole na entitetskim linijama ili da RS sama počne ubirati javne prihode. 
Gospodine Tihiću javnost je prilično uznemirila Vaša ocjena da bi u slučaju skorog gašenja OHR-a moglo doći do sukoba u BiH. Možete li pojasniti taj stav i na kakve sukobe konkretno mislite?

– Ako bi se ukidanje OHR-a desilo u trenutnom političkom ozračju i sa ovakvim ustavnim rješenjima, vrlo brzo došlo bi do blokada državnih institucija putem raznoraznih entitetskih glasanja ili etničkih veta, a jedini mehanizam deblokade toga je OHR. Ako njega ukinemo, a ne napravimo sistem i institucije koje to mogu deblokirati, onda zapravo kreiramo stanje totalne blokade i omogućavanja antidejtonskog ponašanja i djelovanja.

Ko može garantirati da onda Milorad Dodik neće uvesti neke granične kontrole na entitetskim linijama ili početi samostalno ubiranje javnih prihoda? Ko to može zaustaviti osim OHR-a, jer mi još nemamo takve strukture na nivou države koje to mogu spriječiti. Ja se bojim da bi se takve blokade desile i onda bi sigurno kao posljedicu imali sukobe od verbalnih do, vjerovatno, i oružanih, a opseg toga je teško predvidjeti. Kao ozbiljan političar želim upozoriti na ovo na vrijeme, jer ne želim da se desi 1992. godina, a s obzirom na retoriku kojoj smo svjedoci, zaista malo treba da se ponovo upali vatra novih sukoba. Mi, na žalost, nemamo institucije koje to mogu spriječiti. Sjetite se slučaja dokumentacije koju su od Vlade RS tražili SIPA i Tužilaštvo BiH. To su dobili tek nakon pritiska i urgencija međunarodne zajednice i OHR-a i zato smatram da je preuranjeno i opasno donositi odluke o njegovom zatvaranju.

Šta očekujete od današnje i sutrašnje sjednice Vijeća za provedbu mira?

– Ne očekujem ništa spektakularno i, na žalost, ne očekujem ništa novo. Vjerovatno ćemo i dalje imati neke uopćene stavove o potrebi obustave nacionalističke retorike, bez da se jasno kaže ko to radi. Međutim, ja ću i na sjednici PIK-a izaći sa istim ovim stavovima, jer svako ko se zalaže da se ukine OHR ili ne razumije i ne zna ništa o BiH ili je jednostavno zlonamjeran. To sam rekao i Havijeru Solani i to ću ponovit na PIK-u, koliko god se zbog toga možda neko i ljutio. Volio bih da griješim, ali ne očekujem da će biti nekih preciznijih zaključaka ili rokova za neke stvari.

Nakon što je poslije Prudskog procesa propao i mostarski sastanak osam političkih lidera, postoji li šansa za nastavak istinskog političkog dijaloga ili je to sve zakočeno, možda čak i do sljedećih izbora?

– Razgovarati trebamo i moramo, nema nam druge, ali smatram da su razgovori kod nas postali bez želje da se nešto dogovori već da se samo razgovora ne bi li se poslala poruka o nekom dijalogu. Kad je u pitanju Prudski proces, ja smatram da je Dodik srušio sve dogovore koje smo imali, osim onog vezanog za Brčko. On je srušio na različite načine dogovore oko državne imovine, popisa stanovništva i povratka izbjeglica, te ustavne reforme. Sada se teško u to vratiti jer raniji dogovori nisu ispunjeni. Prvo to moramo riješiti, a treba sačekati i zasjedanje Vijeća za provedbu mira, pa nakon toga vidjeti šta i kako dalje. U svakom slučaju, ja ću tražiti da se u razgovore uključi što je više moguće političkih subjekata, jer nije lako da trojica dogovaraju, a šesterica ruše. Ponavljam da drugog izbora osim razgovora nemamo, jer možemo čekati izbore, ali šta ako Dodik i SNSD opet pobjede? Ponovo čekati četiri godine?  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku