hamburger-icon

Kliker.info

Tihić: Sulić kandidat za načelnika Srebrenice

Tihić: Sulić kandidat za načelnika Srebrenice

08 Jula
21:35 2008

Stranka demokratske akcije (SDA) kandidovala je juče Osmana Sulića za načelnika opštine Srebrenica jer je željela da ispoštuje stav udruženja koja su se pobunila zbog ranije kandidature Ćamila Durakovića, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Najavljuje da će nakon razgovora s visokim predstavnikom uskoro organizovati sastanak stranačkih lidera o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

NN: Otkud to da se u posljednji čas SDA odlučila za kandidaturu Osmana Sulića u Srebrenici?

TIHIĆ: Nije posljednji čas, jer smo nakon primjedaba udruženja, do čijeg mišljenja držimo, pokušali naći zadovoljavajuće rješenje. Bilo je i primjedaba međunarodne zajednice o kompetentnosti Durakovića. Srebrenici treba menadžer jer se ova opština mora razvijati. Sulić je diplomirani inženjer rudarstva i bio je tehnički direktor "Boksita", bio je i na čelu Skupštine opštine i vjerujem da će biti dobro rješenje. On će iz Tuzle s porodicom preseliti u Srebrenicu jer smo odlučni u tome da načelnik mora da živi sa Srebreničanima.

NN: Bilo je komentara da će SDA biti odgovorna za eventualnu propast na izborima u Srebrenici i gubitak šanse pružene nakon izmjena Izbornog zakona?

TIHIĆ: U javnosti se SDA često poistovjećuje sa državom, pa je onda i dežurni krivac za mnogo toga. Kada se dijele rezultati izbora mnogo ih je tu, a kada se dijeli odgovornost prebace je na SDA. Mi radimo na registraciji birača, informisanju ljudi, to rade svi, od prvog do posljednjeg čovjeka u stranci, i očekujemo da će taj dio posla biti dobro urađen. Ovi koji nas kritikuju nisam čuo da išta rade na tom pitanju, osim što zbunjuju ljude.

NN: Doris Pak, poslanik u Evropskom parlamentu, izjavila je da treba da se mijenja komplikovano uređenje FBiH. Kakav je Vaš stav o tome? Treba li ukidati kantone i ogroman administrativni aparat?

TIHIĆ: To je stari stav Doris Pak, ništa ekskluzivno. Mi smo protiv toga jer ustavno uređenje treba rješavati u paketu. Ne može se kroz ustavnu reformu rješavati samo pitanje FBiH.

NN: Najavljeno je da ustavne reforme slijede nakon oktobarskih izbora. Šta očekujete, s obzirom na loše iskustvo s aprilskim amandmanima?

TIHIĆ: Da je aprilski paket usvojen, sve bi danas bilo drugačije u BiH. Velika je šteta što se to nije desilo. Nisam optimista kada je u pitanju nastavak razgovora o Ustavu. Došlo je do promjene političkog raspoloženja u odnosu kada smo dogovarali aprilski paket. Raspoloženje se promijenilo u okviru lokalnih političkih snaga, ali i međunarodne zajednice. Sada su različite opcije u igri: da se radi novi ustav, za šta se zalaže hrvatska strana i nemamo ništa protiv toga, ali realno je da se sada mogu praviti izmjene i dopune Ustava. Ustavnu reformu treba voditi tako da se jačaju institucije BiH kako bi one bile kompetentne da odgovore Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Sada bh. institucije nemaju kapacitete da ispune obaveze prema EU, bez obzira na to što smo potpisali sporazum. I da postoji politički konsenzus, to je teško izvesti sa tročlanim Predsjedništvom, Vijećem ministara koje odlučuje po etničkom principu i parlamentom sa 42 poslanika. U parlamentu zbog malog broja poslanika komisije nemaju kvorum, ljudi rade u nekoliko komisija. Sada realno možemo ići u reformu Ustava u smislu funkcionalnijih državnih institucija, slično onome u aprilu. Sumnjam da bi RS pristala da se govori o promjenama unutrašnjeg uređenja, a da smo prihvatli promjene u aprilu sada bi bilo lakše i o tome pričati. No, mi obaveze EU nećemo moći ovako ispunjavati jer dok se iskoordiniraju entiteti, država i niži nivoi od tog posla nema ništa.

NN: Oprečni stavovi čuju se u posljednje vrijeme iz Vlade FBiH o tome da li je FBiH pred bankrotom. Kako općenito ocjenjujete rad Vlade?

TIHIĆ: FBiH nije pred bankrotom. Ona ima velike probleme s izdvajanjima za boračku populaciju jer su sada usvojeni zakoni stupili na snagu i jako ih je teško ispuniti. Prema sadašnjim procjenama, za sadašnje potrebe izdvaja se 800 miliona KM, ali ti spiskovi još nisu zaključeni i bojimo se da to ne ode dalje. Prema procjenama MMF-a, mi možemo za to maksimalno izdvojiti 300 miliona KM. Parlament FBiH je u ranijem sazivu usvojio ovaj zakon pred izbore i sada imamo probleme realizacije jer je problem i kod kantona što ne mogu to ispuniti u rokovima koji se traže. Ne može se davati mimo budžeta. Borci traže četiri rate i to ne vjerujem da se može ispuniti. Trebalo bi isplatiti dvije ovih dana, a ostalo kroz rebalans budžeta. To će nas koštati, ali moramo ispuniti zakonske obaveze. FBiH nije pred bankrotom i o tome govore i makroekonomski pokazatelji. Činjenica je da je FBiH komplikovano postavljena i da je RS mnogo jednostavnija, ali ako vidite industrijski rast ovdje od 12 odsto i u RS od 1,5 odsto jasno je da je FBiH bolji dio BiH.

NN: Bankrot je prognoza ministra finansija FBiH.

TIHIĆ: On mora da vodi računa o zakonitosti i upozoravao je jer se nije slagao sa zakonskim rješenjima. To nisu ni političke opcije iz kojih dolazi ministar podržavale jer smatraju da se time razvlašćuju kantoni. Možda je i to razlog što ministar ima takav stav.

NN: Jeste li zadovoljni radom premijera Nedžada Brankovića?

TIHIĆ: Brankoviću puno vremena oduzima rješavanje problema boračke populacije. Smatramo da je sposoban čovjek, uspješno je vodio velike privredne sisteme, može voditi Vladu, ali nije to samo stvar Nedžada Brankovića. Imamo različite stavove, ne samo na relaciji hrvatski i bošnjački ministri, nego i unutarnjih nesuglasica u obje ove komponente. Zato ćemo na ovom predstojećem sastanku govoriti o privatizaciji telekoma, "Aluminija", boračkoj populaciji, elektroenergetskom sektoru… SDA ima primjedbe na zakonitosti kod utvrđivanja prijedloga strateških partnera kod izgradnje hidroelektrana i tremoelektrana. I kantonalni tužilac je zbog nepoštivanja tenderskih procedura pokrenuo postupak protiv Heće i Brankovića. Ne bih sada ulazio u detalje, ali očito procedura nije ispoštovana. I premijer je trebalo više da utiče na odluke ministra Heće. I kada je telekom u pitanju treba to otvoriti ka drugim strankama, a ne da se kaže jedni će voditi "Elektroprivredu", a drugi telekom.

NN: Koliko su tačne informacije o podjelama unutar SDA?

TIHIĆ: Potpuno netačne.

NN: Pa i Vi ste u medijima imali primjedbe na neke izjave i postupke Bakira Izetbegovića.

TIHIĆ: Ako ste slušali šta sam govorio u emisiji FTV "60 minuta" onda ste čuli da su moje izjave potpuno različite od njihove najave i onoga što su pripremili u prilogu. Dosta dobro sarađujem s Izetbegovićem, a ima neslaganja kao i u svakoj stranci i u svakom poslu. Nije bilo tih dešavanja o kojima se pričalo dok sam bio na liječenju. Govorilo se da Tihić ruši Brankovića, Izetbegović Tihića. Nekim medijima dežurna tema je SDA i rušenje Tihića, a sve se to završava u organima stranke. Za skoro sedam godina, od kada sam predsjednik, bilo je tih pokušaja nakon izbora, ali ne poslije. Možda su mislili da me je lakše srušiti, ali ne ide. Činjenica je da tih poticaja ima više van stranke u drugim centrima moći, od medija do nekih drugih organizacija. Nisam dio minder politike, već poštujem institucije i svi zajedno nosimo odgovornost.

NN: Mislite li i na pritiske iz Islamske zajednice BiH?

TIHIĆ: Svi oni misle da imaju pravo da se miješaju u rad stranke. Kao stranka je svih njih zajednička, a sutra kada su izbori onda se zalažu za neku drugu stranku i za neke druge kandidate. Neki ne mogu da shvate da ja želim, i to je osnovna politika SDA, da bude bosanska stranka, da budemo manje etnička, a više multietnička. Želim da u stranci budu i Srbi i Hrvati, da je vrijeme etničkih stranaka prošlo. To je u mnogim glavama teško promijeniti.

NN: Kakav je odnos SDA sa Strankom za BiH? Kakva je uopšte budućnost saradnje ove dvije stranke?

TIHIĆ: Glavna pukotina i razlika između nas nastala je onog momenta kada je SBiH posustala na reformi policije, odnosno na "r" od reforme policije. I to je jedna pukotina koja je uticala na naše odnose. Velike razlike između nas su se pojavile i kada su u pitanju ustavni amandmani. Postoji jedan nedostatak komunikacije i dogovaranja, razgovora, zbog čega veoma često i u državnom i u federalnom parlamentu imamo različite stavove. Prihvatam da postoji dio moje lične odgovornosti, koja je možda i posljedica liječenja. Nisam imao tu dovoljno aktivnu poziciju. Nadam se da ćemo u budućnosti to rješavati, da će biti više dogovora bez obzira na razlike koje postoje.

NN: SDA je jedno vrijeme bila spona između SNSD-a i Stranke za BiH. Gdje ste vi tu sada?

TIHIĆ: Njima ne treba spona, oni su sami napravili sponu. Mi imamo svoju politiku. I dobro je da se SNSD i SBiH dogovaraju. Kao što i mi direktno razgovaramo sa SNSD-om tako treba i Stranka za BiH da razgovara.

I pored pet operacija dolazio na posao

NN: Sve sigurno interesuje kako se sada osjećate, kakvi su rezultati vašeg liječenja?

TIHIĆ: Hvala Bogu, sve je bolje. Prošlo je ono najgore u liječenju. Imao sam pet operacija. Konačni nalazi, kada je u pitanju osnovna bolest, kažu da je to otklonjeno, da sam sad zdrav čovjek, te da ne bi trebalo da imam problema s karcinomom debelog crijeva. Osjećam se sve bolje, krenuo sam u redovan posao. I dok sam bio bolestan ja sam radio, uključivao se u svim onim pauzama između liječenja, dolazio ovdje i radio. Držao sam vezu sa strankom, parlamentom, čak vodio sjednice Doma naroda koliko sam mogao. Sada se vraćam da radim u punom kapacitetu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku