hamburger-icon

Kliker.info

Tihić potvrdio : Lagumdžija i Silajdžić su se udružili

Tihić potvrdio : Lagumdžija i Silajdžić su se udružili

27 Novembra
12:30 2008

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da Džemaludin Latić, profesor Fakulteta islamskih nauka, koji je jučer u našem listu oštro kritizirao dogovor iz Pruda, nije ličnost s kojom bi trebao o tome polemizirati. Tihić kaže kako smatra da toj reakciji nema potrebe pridavati neki značaj. – Ne mislim da su kritike Džemaludina Latića toliko važne i da im treba davati neki značaj. Smatram da politike nacionalne isključivosti neminovno vode u sukobe i podjele. Ja sam protiv takvih politika i podržavam dogovor, suživot i toleranciju i ravnopravnost svih naših naroda – kaže Tihić. On nije htio dalje elaborirati ili ulaziti u detalje kritika koje je Latić u svom pismu imamima iznio na račun predsjednika SDA lično i njegovog dogovora s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom od 8. novembra. – Ne bih ja više tu komentirao. Ne radi se o ličnosti niti instituciji s kojom bih ja trebao raspravljati i polemisati – kazao je kratko Tihić. Na naš upit o medijskim špekulacijama o političkim dogovorima lidera Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića i Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, Tihić kaže da su i do njega dolazile "takve glasine". – Čuo sam za takve glasine. Nisam siguran da je to tačno, ali je sve moguće. Vidite, kada je u pitanju ovaj dogovor iz Pruda, tu su se udružili i Lagumdžija i Silajdžić u jednoj, da tako kažem, neselektivnoj i neargumentovanoj kritici. Mislim da to rade zbog svojih nekih ličnih sujeta i uskostranačkih interesa – navodi Tihić. Lider SDA ističe da bi to, eventualno, mogla biti poveznica između njih dvojice. Tihić je kritizirao i Silajdžićevu najavu da neće prisustvovati narednom sastanku vladajuće šestorke koji organizira Mladen Ivanić.- To je neodgovorno, mi smo dužni da razgovaramo. Odbijanje učešća ne vodi ka rješavanju, već usložnjavanju situacije. Neka to cijeni javnost i oni koji trebaju – navodi predsjednik SDA.

Nije dobro napadati instituciju reisu-l-uleme
Reagirajući na posljednje napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Mustafu ef. Cerića, Tihić kaže kako smatra da nije dobro napadati instituciju reisu-l-uleme.- Nije dobro napadati instituciju. Pitanje rada i reisu-l-uleme i Rijaseta je stvar njihovih organa, uz pravo i drugih da eventualno tu nešto sugeriraju, pomažu i predlažu. Ali, odgovornost je na institucijama IZ. Mislim da se političari u tom smislu ne bi trebali miješati, posebno ne na takav način, nekim uvredama. Ja sam protiv toga – kaže on.

Rijaset IZ treba reprezentativno sjedište
Prema Tihićevim riječima, SDA ostaje pri odluci da učestvuje u izgradnji sjedišta Rijaseta IZ u Sarajevu.- Islamska zajednica treba imati zgradu Rijaseta s onim kapacitetom koji će omogućiti da to bude dostojanstveno predstavljanje IZ prema drugim institucijama. Ja sam lično potpisao da se jedan moj lični dohodak u naredne tri godine odbije u istim ratama za izgradnju sjedišta. Nije važno sada ko je reis, mislim da to treba Islamskoj zajednici – ističe Tihić.   (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku