hamburger-icon

Kliker.info

Tihić čeka ąansu : SDA se vraća u vladajuću “ąestorku

Tihić čeka ąansu : SDA se vraća u vladajuću “ąestorku

18 Juna
05:28 2013

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, ocijenio je da su stavovi vladajuće "šestorke" toliko udaljeni da ne vidi način za postizanje dogovora u vezi sa ključnim pitanjima, zbog čega ne isključuje mogućnost povratka ove stranke u drľavnu vlast ako se stvore političke pretpostavke.Reagirajući na izjavu Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i ministra sigurnosti BiH, koji je u nedjelju najavio mogućnost povlačenja iz parlamentarne većine na nivou BiH, Tihić kaľe da je ovakav stav "logičan gledajući s pozicije interesa SBB-a"."Dijeliti odgovornost, a nemati poluga u vlasti nije logično.

 Što se tiče mogućnosti eventualnog učešća SDA u nekoj novoj većini – o tom potom. Ne znam ni koliko bi to nama odgovaralo, s obzirom na situaciju u koju je dovedena drľava nerazumnom politikom ‘šestorke’, na čelu sa SDP-om", ističe Tihić.Ipak, on ne isključuje ovu mogućnost u situaciji u kojoj, kako kaľe, treba praviti razliku između stranačkog i drľavnog interesa."Gledajući stranački, SDA nikako ne bi trebalo da bude zainteresovana za ulazak u vlast. Ali kada gledamo interese drľave, SDA bi zbog svog iskustva i politike kompromisa sigurno znala kako da riješimo ključna pitanja za BiH, kao što su ‘Sejdić i Finci’, ili JMBG", navodi Tihić te dodaje da bi se o takvoj mogućnosti morali očitovati najviši organi stranke.

Sa druge strane, za Damira Hadľića, potpredsjednika SDP-a, generator problema je upravo SDA. Hadľić podsjeća da su Radončić i SBB dio većine i u BiH, ali i u Federaciji u kojoj većina ne moľe da formira svoju vladu "upravo zbog opstrukcija Tihića i SDA"."Mi imamo politički dogovor, ali on ne ide zbog SDA kojima su usta puna BiH i koji kao papagaji ponavljaju istu priču. Međutim, teza gospodina Radončića je vrlo interesantna i u kontekstu ideje SDP-a, a to je odrľavanje vanrednih izbora", ističe Hadľić, koji navodi da stanje, pogotovo u FBiH, "više nema nikakvog smisla".Željko Mirjanić, član Izvršnog odbora SNSD-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini RS, kaľe da ne moľe da procijeni namjere Radončića i SBB-a "zbog niza različitih izjava političkih aktera". On je mišljenja da je generator problema u odnosu političkih faktora u FBiH.

"Kriza institucija FBiH se nezaustavljivo prenosi na institucije BiH i pitanje je kako i koliko ‘šestorka’ danas funkcioniše. Ja sam uvjeren i da je ova kriza, koja je rezultirala i protestom građana, izazvana od strane nekih stranaka koje su politički manipulisali s opravdanim nezadovoljstvom građana", zaključuje Mirjanić.Prema riječima Martina Raguľa, potpredsjednika HDZ 1990 i po svemu sudeći uskoro i novog lidera ove stranke, "devedesetka" ľeli biti "dio rješenja, a ne dio problema"."Naše pozicije su jasne, ali sačekajno krucijalni događaj za HDZ 1990, a to je stranački sabor početkom sedmog mjeseca. Ključne teme će biti funkcioniranje ‘šestorke’, odnosno nemogućnost ‘četvorke’ da preuzme vlast u FBiH, ali i neka ključna pitanja za BiH u svjetlu ulaska Hrvatske u EU. Mi ćemo biti otvoreni za dogovor", obećava Raguľ, koji je i ranije najavio zaokret u politici ove stranke u kontekstu mogućnosti dogovora i kompromisa.

"Zakone ne sprovode"           Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, je ocijenio da postoji problem u "šestorki" zbog neprovođenja zakona koje su preodloľili SDP i SNSD."Njihovi odnosi nisu najbolji i što se tiče SBB-a dobro ćemo razmisliti, jer s jednim ministarskim mjestom na nivou BiH i nijednim u federalnoj vladi nisam siguran da treba da nosimo teret percepcije da smo dio vladajućih struktura", rekao je Radončić.(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku