hamburger-icon

Kliker.info

Tihi odlazak velikog čovjeka : Preminuo profesor Zdravko Grebo (Video)

Tihi odlazak velikog čovjeka : Preminuo profesor Zdravko Grebo (Video)

29 Januara
15:05 2019

Istaknuti bosanskohercegovački intelektualac i penzionisani univerzitetski profesor Zdravko Grebo preminuo je u utorak u Sarajevu od posljedica teške bolesti.

Grebo (72) je rođeni Mostarac, no najveći dio života proveo je u Sarajevu gdje je desetljećima bio profesor na Pravnom fakultetu. Doktorirao je pravne nauke na beogradskom sveučilištu.

Zbog svog intelektualnog angažmana i odlučnog zalaganja za načela humanizma i demokracije, uz ostala odličja, dobio je i medalju francuske Legije časti.

Autor je niza studija iz područja pravnih nauka.

Zdravo Grebo se kao politički aktivist istaknuo još tokom studentskih protesta 1968. godine, kada je kao jedan od vođa učestvovao u pokretu čiji je cilj bio potaknuti demokratski preustroj političkog sistema bivše SFRJ.

Kao istaknuti član nekadašnjeg Saveza komunista kasnih 80-ih godina prošlog vijeka bio je žestoki kritičar Slobodana Miloševića i velikosrpske ideologije koja je pokušavala nametnuti svoju vladavinu bivšom zajedničkom državom.

Tokom rata u BiH Grebo je gotovo svo vrijeme proveo u opsjednutom Sarajevu, utemeljio je kultni ratni Radio Zid te je vodio udruženje Otvoreno društvo.

Nakon penzionisanja prije pet godina promovisan je u profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku