hamburger-icon

Kliker.info

Tibor Varadi : “Postoji pravni osnov za reviziju tužbe BiH protiv Srbije”

Tibor Varadi : “Postoji pravni osnov za reviziju tužbe BiH protiv Srbije”

29 Marta
19:37 2016

tiborSrbijanski stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi rekao je Srni da postoji pravna mogućnost za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za počinjeni zločin genocida pod uvjetom da se otkrije neka nova činjenica, koja tužiocu nije bila poznata niti je mogla biti poznata kod ranijeg postupka.

“Pravna mogućnost za reviziju tužbe za genocid postoji, ali revizija je moguća ako se otkrije neka nova činjenica, koja tužiocu nije bila poznata niti je mogla biti poznata. Ja u presudi Karadžiću ne vidim novu činjenicu koja bi uticala na to da djela u Srebrenici budu pripisana Srbiji”, rekao je Varadi.

Varadi navodi da postoje dva roka za reviziju tužbe. Postoji rok od šest mjeseci od dana saznanja za novu činjenicu, što znači od 24. marta, od dana objavljivanja presude, a to je krajem septembra ove godiine.

Osim toga, Varadi napominje da postoji  i “jedan apsolutni objektivan rok od 10 godina od donošenja presude, a to ističe u februaru 2017. godine. Poslije isteka od 10 godina BiH nema više nikakvih mogućnosti, čak ni u slučaju saznanja za nove činjenice”, rekao je Varadi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prije nekoliko dana da ne dolazi u obzir pokretanje revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije, kako to najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Dodik ističe da Izetbegović nije BiH i da ne može u ime BiH bilo šta pokretati ili uraditi.

“Nema toga koji bi se u ime Republike Srpske i Srba priključio njegovom zahtjevu da se obnovi tužba protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu”, rekao je Dodik.

Navodeći da bi obnavljanje bilo kakve tužbe u ime BiH značilo saglasnost i Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da je u potpunosti uvjeren da te saglasnosti neće biti od Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH.

No, u kabinetu Bakira Izetbegovića tvrde da za eventualnu reviziju tužbe protiv Srbije ne treba pribaviti novu saglasnost članova Predsjedništva BIH, budući da se ne redi o novoj tužbi nego o reviziji postojeće tužbe za koju je ranije pribavljena sagasnost koja nikada kasnije nije povučena.

“Ako se odlučimo za reviziju tužbe, nećemo tražiti saglasnost Predsjedništva BiH jer takva saglasnost postoji od ranije. Ne radi se o novoj tužbi, nego o reviziji postojeće tužbe a za to nije potrebna nova saglasnost”, rečeno je Slobodnoj Bosni u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, iz napomenu da će konačna odluka o pokretanju revizje zavisiti od procjene pravnih eksperata koji će pomno proučiti presudu protiv Karadžića.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku