hamburger-icon

Kliker.info

Thomas Piketty dokazao : Rast bogatstva super-bogataša znatno brži od globalnog ekonomskog rasta

Thomas Piketty dokazao : Rast bogatstva super-bogataša znatno brži od globalnog ekonomskog rasta

22 Maja
06:00 2014

piketty_capitalVrlo dobro prodavana knjiga pod naslovom “Kapital u 21. stoljeću“  njenom autoru, Francuzu Thomasu Piketty-ju,  donijela je veliku popularnost, a nije isključena mogućnost da bude i jedan od najzobiljnijih kandidata za Nobelovu nagradu u oblasti ekonomije. U toj knjizi Thomas Piketty analizira rast imovinske nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi od 18 stoljeća do naših dana.

Prvi tiraž knjige “Kapital u 21 stoljeću”  u izdanju The New York  Timesa je putem Amazona kompletno rasprodan u prvoj sedmici  nakon objavljivanja. Knjiga je prodana u više od 100 hiljada primjeraka i, uz vrlo potitivne ocjene, povod je i za kritike. Čitateljima predočava i dokazuje ono čemu se  već dugo govori – da bogati postaju još bogatiji, da jaz između tih malobrojnih i onih drugih mnogo brojnijih raste.Ukoliko ne budemo reagirali taj jaz će se i dalje produbljivati ističe Thomas Piketty:“Ako jedna trećina ekonomskog rasta odlazi u džepove 1 posto super-bogataša to sigurno nije dobro za ostatak svjetskog stanovništva.”

Koristeći podatke o kretanju kapitala i analizirajući, posebno,  podatke o individualnom oporezivanju od početka ere industralizacije, Piketty dokumentira svoju ključnu tezu  – da je rast bogatstva super-bogataša znatno brži od globalnog ekonomskog rasta. Ključna kontroverza za neke ekonomske analitičare i kritičare je  autorov stav o globalnom oporezivanju bogatstva.  Po njihovim ocjenama to globalno oporezivanje bogatstva bilo bi kažnjavanje super-bogatih i štetilo bi svima.

Stan Veuger, ekonomsko-politički analitičar konzervativnog instituta American Enterprise kaže:“Ne slažem se sa  duhom i suštinom većine Piketty-evih preporuka. U dijelovima knjige koji su krajnje analitički, on preuveličava ocjene o rastu bogatstva bogataša i kapitala  u proteklih 100 godina.”

Davis Stasavage, politikolog i profesor univerziteta New York u kontekstu odnosa super-bogati i ostali upozorava:“Možda je najveći problem da li će imovinska nejednakost u demokratskim zajednicama voditi prevlasti super-bogatih unatoč pravilima i zakonima kojima bi trebalo preduprijediti takvu mogućnost.”

Thomas Piketty se nada da će njegova knjiga inicirati nove i dugotrajne rasprave. To očekuje i profesor univerziteta  Yale Robert Shiller, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. On smatra da je rast imovinske nejednakosti najveći problem sa kojim se svijet suočava i dodaje:“Trebalo bi da razmišljamo o eventualnom planu zaustavljanja prudubljivanja jaza između izrazite manjine bogatih i ogromne većine onih koji to nisu. To bi mogli biti i neki novi oblici  oporezivanja bogatstva.”

Skoro 700 strana “Kapitala u 21. stoljeću” Thomasa Piketty-ja mora se čitati sa velikom pažnjom. Nije to knjiga za razbrigu i sigurno je da će ovdje u Sjedinjenim Država izazvati vruće političke rasprave u izbornim kampanjama za Kongres i za naredne predsjedničke izbore. Pitanje imovinske nejednakosti jedno od ovdašnjih dominantnih ekonomskih pitanja. (Kliker.info-VoA)

 

 

No url attribute defined!
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku