hamburger-icon

Kliker.info

‘The Calvert Journal’ : “Knjiga o Uni” Faruka Šehića među najvećim djelima istočne i srednje Evrope

‘The Calvert Journal’ : “Knjiga o Uni” Faruka Šehića među najvećim djelima istočne i srednje Evrope

17 Februara
15:04 2021

Renomirani digitalni časopis ‘The Calvert Journal’ specijaliziran za više područja umjetnosti odao je priznanje bh. autoru Faruku Šehiću, uvrstivši njegov roman “Knjiga o Uni” u 100 najvećih književnih djela s područja regija Istočna i Centralna Europa.

Šehić se tako našao u društvu velikih pisaca koju uključuju nobelovce poput Ive Andrića, Svetlane Alexievich, Czeslawa Mislosza. Aleksandra Solženjicina, i mnogih drugih.

Prema odluci ovog specijaliziranog časopisa, ‘Knjiga o Uni’ jedna je od sto najvećih uz bezvremenske klasike Lava Tolstoja, Witolda Gombrowicza, Nikolaja Gogolja, Fjodora Dostojevskog, Milana Kundere, Daniela Kiša i Williama Saroyana.

Engleski prijevod naslova Šehićeve knjige glasi ‘Tiho teče Una’ a za prijevod se pobrinuo australski stručnjak za slavistiku Will Firth.

U kratkom osvrtu, Madeleine Nosworthy je napisala kako misli pisca u ovoj knjizi, koji je i veteran bh. rata, “teku kao rijeka”.

“Njegov bogati, lirski rječnik vodi čitatelja kroz labirint vizija iz njegove prošlosti, kao da ih želi arhivirati i napraviti smisao od frakture njegovog identiteta”, ističe Nosworthy, predstavnica magazina ‘The Calvert Journal’.

Od drugih autora iz regije, u 100 najvećih ostvarenja ušao je i pokojni makedonski dramski pisac Goran Stefanovski, hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, te srbijanska književnica Radmila Lazić i Slovenski autor Dušan Šarotar.

‘The Calvert Journal’, digitalni časopis o suvremenoj, takozvanoj novoistočnoj kulturi osnovan je 2013. godine, a pokrenula ga je Calvert 22 Fondacija, nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, koja se fokusira na suvremenu kulturu i kreativnost u 29 zemalja istočne Europe, Rusije, Balkana i centralne Azije.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku