hamburger-icon

Kliker.info

Teta Vegeta: Sarajka Zlata Bartl je izumila najpopularniji jugoslovenski začin

Teta Vegeta: Sarajka Zlata Bartl je izumila najpopularniji jugoslovenski začin

03 Marta
06:48 2016

tetavegeta1Profesorica Zlata Bartl, rođena u Docu kraj Travnika 1920. godine iodrasla u Sarajevu, najveći dio života bila je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Odrasla je u građanskoj porodici, uz jedan od prvih radio-prijemnika u Sarajevu, bakelitne gramofonske ploče,  u četverosobnom stanu na Čengić Vili. Nakon velike mature otišla je na studij u Zagreb, gdje naPrirodoslovnom fakultetu diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.

Bilo je dovoljno da joj prijateljica iz Francuske donese juhu iz vrećice, revolucionarni “izum” koji će ženama promijeniti život, pa da Zlatina mašta uzavri: najsavremenije tehnologije dehidriranja i pakiranja spojiti s okusima iz djetinjstva

Kao vrsna hemičarka, zaposlena u tvornici Podravka u Koprivnici (Hrvatska) počela je istraživati procese dehidracije povrća.  Godine 1957. na njenu inicijativu počele su se proizvoditi juhe u vrečici, a 1959. sa proizvodne trake izašli su prvi kilogrami Vegete, začina kojeg je profesorica Bartl osmislila.

Skoro cijeli svoj život provela je u Koprivnici, u kojoj je dobila status počasne građanke. Preminula je u penzionerskom domu u ovom gradu, 2008. godine.

Ali, život gospođe Bartl nije bio lak.

Nakon Drugog svjetskog rata sudile su joj tadašnje vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u kaznionici Zenica. Spočitavali su joj da je pripadala Ustaškom pokretu, te da je učenice gimnazije vodila na izlet u Rim. U zeničkom zatvoru oboljela je od tuberkuloze kičme, te joj je kazna umanjena.

Na slobodi je najprije zarađivala podučavajući strane jezike, i to dok je ležala u gipsu. Nije se pretjerano nadala stalnom zaposlenju, imajući u vidu zatvorsku kaznu i prošlost koja ju je obilježila u očima tadašnje vlasti.

Kad se javila na oglas Podravke, nije se previše nadala, no dobila je poslovnu priliku koja ju je vinula među velikane.

Dobila je brojne nagrade, između ostalog Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985., Spomenicu Podravke za životno djelo 1987., Status počasne građanke Koprivnice, Odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle.

(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku