hamburger-icon

Kliker.info

Testiranje granica izdržljivosti : Dr. Gavrankapetanoviću disciplinska na KCUS-u jer je koristio jednosatnu pauzu!

Testiranje granica izdržljivosti : Dr. Gavrankapetanoviću disciplinska na KCUS-u jer je koristio jednosatnu pauzu!

08 Septembra
17:19 2017

Ortopedu sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću najavljena je disciplinska prijava, jer je tokom radnog vremena izašao iz kruga KCUS-a.

Vodeći evropski ortoped i bivši šef Klinike za ortopediju i traumatologiju na KCUS dr. Ismet Gavrankapetanović potvrdio je za agenciju Patria da ga je novi šef Klinike, dr. Đemil Omerović, izvijestio da će protiv njega biti pokrenuta disciplinska prijava, jer je izašao iz kruga KCUS-a, i bio gost u Ambasadi Sjedinjenih Američkih država u Sarajevu početkom sedmice.

Zakon o radu FBiH dr. Gavrankapetanoviću omogućava jedan sat odmora tokom radnog vremena. U članu 44., stav 1 i 2 ovog zakona stoji: Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.

Profesor Gavrankapetanović je rekao da je taj dan završio svoje obaveze na KCUS, među kojima je i jedna operacija, da je najavio odlazak prijateljima u Ambasadu na jutarnjem ljekarskom kolegiju, ali da mu je uprava KCUS-a svejedno najavila disciplinskom prijavom iako je, rekao je, samo koristio zakonom garantovano pravo.

Dio ljekara sa KCUS danima upozoravaju na mobing uprave najveće zdravstvene ustanove u zemlji na čelu sa dr. Sebijom Izetbegović, nakon što su se usprotivili smjeni Gavrankapetanovića sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju. Ljekari upozoravaju na pritisak nove uprave, ali i katastrofalne uslove u kojima rade. Govori se o najmanje 40 ljekara, među kojima su i vrhunski specijalisti, koji su napustili KCUS nakon imenovanja dr. Sebije Izetbegović za menadžericu ove zdravstvne ustanove početkom januara 2016.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku