hamburger-icon

Kliker.info

Teroristima u BiH ukupno 40 godina zatvora!

Teroristima u BiH ukupno 40 godina zatvora!

11 Januara
05:00 2007

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je trojicu Bošnjaka i jednog Turčina odgovornim za pripremanje terorističkih napada, čiji je cilj bio iznuditi povlačenje međunarodnih vojnih snaga iz Iraka i Afganistana, i osudio ih na  višegodišnje zatvorske kazne.U prvom postupku po optužnici za terorizam Sud BiH osudio je prvooptuženog Mirsada Bektaševića, državljanina Švedske podrijetlom iz BiH, na 15 godina i četiri mjeseca zatvora. Drugooptuženom Abdulkadiru Cesuru, državljaninu Turske koji je živio u Danskoj, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina i četiri mjeseca zatvora. Trećeoptuženi Bajro Ikanović, državljanin BiH, dobio je osam godina zatvora, a četvrtooptuženi Senad Hasanović, također državljanin BiH, koji je jedini priznao krivnju, osuđen je na dvije i pol godine zatvora.

Obrazlažući presudu sudac Mirza Jusufović kazao je kako je tijekom suđenja nedvojbeno dokazano da su Bektašević i Cesur doputovali u BiH u rujnu, odnosno listopadu 2005. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem da na području te ili neke druge europske države organiziraju i izvedu teroristički napad s namjerom da vlasti BiH, odnosno druge države, prisile na povlačenje vojnih snaga raspoređenih u Iraku odnosno Afganistanu. S tim ciljem ova su dvojica u BiH pribavila eksploziv, a utvrđeno je kako su u tome posredovali Ikanović i Hasanović. Sudac Jusufović pojasnio je kako je za planirani napad nabavljeno najmanje 19 kilograma eksplozivne smjese, a od dijela tog eksploziva Bektašević je napravio samoubilački pojas koji je, u trenutku uhićenja terorističke skupine, bio spreman za uporabu.

Uz pištolj te radio uređaje i igračke koje su mogle poslužiti kao vremenski okidačI za eksplozivnu napravu, pri pretresu kuće kod Sarajeva, u kojoj su stanovali Bektašević i Cesur, pronađena je i video kazeta s uputama za pravljenje eksplozivnih naprava, kao i s tonskim zapisom koji govori o spremnosti na žrtvovanje u borbi protiv nevjernika. Bektašević i Cesur pokušali su napasti i policajce kada su došli obaviti pretres njihove kuće, što je uzeto kao dodatna otegotna okolnost koja je utjecala na dugotrajnije zatvorske kazne. Sudsko vijeće ocijenilo je kako bi napad – da se dogodio – izazvao veoma ozbiljne posljedice po mir i sigurnost u BiH te ugrozio sve što je u proteklim godinama postignuto na stabiliziranju stanja u zemlji nakon Daytonskog sporazuma. Stoga je i donesena odluka o visokim zatvorskim kaznama. Optuženima je produžen pritvor do pravomoćnosti presude. Bektašević i Cesur uhićeni su na temelju obavještajnih podataka što su ih s policijom Federacije BiH razmijenile sigurnosne službe Švedske i Danske, koje su ih prije toga pratile zbog sumnje da su povezani s islamističkim terorističkim mrežama.

(Agencije)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku