hamburger-icon

Kliker.info

Teroristički napad u Parizu : Najmanje 12 mrtvih u napadu na redakciju lista Charlie Hebdo (Uznemirujući video)

Teroristički napad u Parizu : Najmanje 12 mrtvih u napadu na redakciju lista Charlie Hebdo (Uznemirujući video)

07 Januara
15:26 2015

Pariz44Četiri karikaturista, uključujući i urednika, te dvojica policajaca nalaze se među najmanje 12 poginulih kada su naoružani maskirani muškarci, naoružani automatskim puškama Kalašnjikov i bacačem raketa, otvorili vatru na redakciju francuskog satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo u Parizu u srijedu, kazali su tužitelji, prenosi agencija AFP.

Lokalne vlasti su saopćile kako je ranjeno desetero osoba, od kojih su četiri u teškom stanju.Pravni zastupnik magazina potvrdio je kako je ubijeno četvero karikaturista, među kojima je i urednik lista Stephane Charbonnier, poznatiji kao Charb.

Televizijska stanica iTELE, kako prenosi Reuters, citirala je svjedoke koji su kazali kako su vidjeli incident sa obližnje zgrade nedaleko od središta glavnog grada Francuske.„Prije pola sata, dva muškarca sa crnim maskama preko lica ušli su u zgradu sa puškama Kalašnjikov“, izjavio je Benoit Bringer za iTELE.„Nekoliko minuta kasnije smo čuli mnogo pucnjeva“, kazao je i dodao kako je kasnije vidio navedene muškarce kako bježe iz zgrade.

Hollande: Teroristički napad

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji se obratio medijima ispred redakcije napadnutog lista, kazao je kako je riječ o terorističkom napadu i da su ga izveli barbari.„Ovo je napad na slobodnu govora“, dodao je.

Novinarka Al Jazeere Jacky Rowland iz Pariza javlja kako su neki od novinara Charlieja Hebdoa tokom napada spas tražili na krovu zgrade.„Charlie Hebdo je pomjerao granice u prošlosti i nastavlja izazivati ideju cenzure“, dodala je.

Izvor blizak istrazi kazao je kako su dva muškarca „naoružana Kalašnjikovima i bacačem raketa“ upali u zgradu u centru Pariza i „razmijenili vatru sa snagama sigurnosti“.Ovaj izvor je dodao kako su napadači oteli automobil na ulici i udarili pješaka vozilom dok su bježali sa lica mjesta.

Zapaljiva bomba

Satirični magazin je postao poznat u februaru 2006. godine kada je objavio karikature poslanika Muhammeda koje su ranije prvobitno objavljene u danskom dnevniku Jyllands-Posten, te izazvale bijes u muslimanskom svijetu.

Redakcija Charlieja Hebdoa bila je meta napada zapaljivom bombom u novembru 2011. godine kada je objavila novu karikaturu koja prikazuje poslanika Muhammeda pod nazivom „Charia Hebdo“.Iako je tužen po antirasističkim zakonima, magazin je nastavio sa objavljivanjem kontraverznih karikatura koje prikazuju poslanika.

Pitanje zakona

Charb, urednik Charlie Hebdoa, 2012. godine je govorio za Al Jazeeru. Tada je kazao kako se magazin odlučio na objavu karikatura koje prikazuju poslanika Muhammeda jer su one bile „aktuelna tema svjetskih vijesti“.

„Niko ne dovodi u pitanje zašto listovi iz Francuske i cijelog svijeta pišu o demonstracijama radikalnih muslimana protiv fašističkog američkog filma. Mi smo list, kao i svi drugi. Tako smo se i nosili sa tom temom, samo što je naš moralni tretman drugačiji – mi radimo crtežom“, kazao je.

Istakao je kako je u 20 godina njegovog rada magazin nazivan provokativnim u raznim sferama, te da su akcije Hebdoa izazvale reakcije francuskih političara, te muslimanskih i kršćanskih lidera koji su osudili poteze magazina.

„Za muslimane, smatram da je to normalno, no ovo nismo uradili kako bi zadovoljili vjernike. Iznenađuje nas reakcija francuskih vlasti koje su kazale kako je ovo bila beskorisna provokacija. Mi smo u državi gdje se poštuje vladavina zakona, mi poštujemo francuske zakone koji su naša granica. Njih nismo prekršili, imamo pravo da se koristimo slobodom, to tako razumijemo“, rekao je Charb. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku