hamburger-icon

Kliker.info

Teroristički napad u Bugojnu osveta za Rustempašića i ostale?

Teroristički napad u Bugojnu osveta za Rustempašića i ostale?

30 Juna
08:49 2010

Prema dosadašnjim saznanjima istražitelja Federalne uprave policije (FUP) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), motiv izvršenja stravičnog terorističkog napada u Bugojnu prema svemu sudeći je osveta zbog hapšenja i procesuiranja braće Rijada i Muhameda Rustempašića i ostalih protiv kojih se na Sudu BiH vodi postupak za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružja i vojne opreme, saznaje "Dnevni avaz".Iako istraga tek treba dati precizna saznanja o cijelom slučaju, i izvori bliski Tužilaštvu BiH potvrdili su nam jučer da je najvjerovatnije to bio motiv zbog kojeg su Haris Čaušević i Naser Palislamović odlučili aktivirati 15 kilograma eksploziva ispred zgrade Policijske uprave Bugojno.- Za sada sve upućuje na to. No, istraga se nastavlja i doći će se do pune istine. Čaušević i Palislamović bili su izuzetno bliski prijatelji s Rijadom Rustempašićem i ostalima, pa mnogo toga upućuje upravo na osvetu. Oni su se, očito, dogovorili i sami izveli napad u Bugojnu – tvrdi "Avazov" izvor.

Inače, Čaušević se, kao i Palislamović, spominje u optužnici protiv Rustempašića i ostalih.Zanimljivo je da su, kako saznajemo, službenici SIPA-e još 17. novembra 2009. godine pod oznakom "povjerljivo" dostavili Tužilaštvu BiH i Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju (POOK), na čijem je čelu bio tadašnji tužilac Dru Engel (Drew), informacije o vezama između Rijada Rustempašića i terorista Harisa Čauševića i Nasera Palislamovića i više drugih osoba koje se dovode u vezu s grupama koje mogu izvršiti teroristička djela. Informaciju je potpisao sam direktor SIPA-e Mirko Lujić.

Čaušević istukao konobara u internet-kafeu                             Zgrade koje okružuju skoro devastiranu Policijsku stanicu u Bugojnu jučer su izgledale kao da su preživjele rat. Mještani su polupane prozore prekrivali najlonima, radnici komunalnog preduzeća čistili su krhotine, a grad je bio preplavljen policajcima naoružanim dugim cijevima. Opreza, kako nam reče jedan od policajaca, nikad dosta, pogotovo nakon, navodno, još jedne prijetnje, upućene u ponedjeljak navečer. Među Bugojancima su i dva dana nakon tragedije vladali nevjerica i šok. Nije se prestajala prepričavati tragedija koja se dogodila, ali se i prisjećalo ranijih incidenata koje je terorista Haris Čaušević pravio. Za sve što se dogodilo građani okrivljuju one koji su mu dozvolili da slobodno hoda ulicom, iako je bio poznat kao problematična osoba. Čauševića je malo ko poznavao lično, ali ga je "iz viđenja" znala većina Bugojanaca. Ostao je upamćen po incidentu od prije nekoliko godina, koji je napravio u jednoj gradskoj džamiji. Čaušević je bio samotnjak. Većinu vremena provodio je u jednom internet-kafeu u centru grada, gdje je nedavno također napravio incident. Naime, nakon što mu je konobar zasmetao, Čaušević ga je brutalno istukao. Ovaj internet-kafe poznat je i policiji, koja je zbog istrage izuzela nekoliko računara za koje se pretpostavlja da ih je Čaušević koristio.

Naoružan dolazio u školu                Jedan od Čauševićevih kolega, koji je je s njim išao u srednju školu, ispričao nam je da je još u školi Čaušević pokazivao sklonost ka oružju. Nikada, kako kaže, nije bio bez noževa, ali je često na čas dolazio naoružan vatrenim oružjem, ponekad čak i bombama.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku