hamburger-icon

Kliker.info

Teroristički napad na Novom Zelandu :49 ubijenih u napadu na dvije džamije

Teroristički napad na Novom Zelandu :49 ubijenih u napadu na dvije džamije

15 Marta
14:47 2019

Napadač na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio je najmanje 49 ljudi, a više od 20 je ranjenih, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.

Ubrzo nakon napada pojavile su se informacije da je napadač bijelac, odjeven u maskirno te s kacigom na kojoj je imao kameru.

Ubojica je, kako se doznalo, na Facebooku uživo prenosio početak napada. Na toj se društvenoj mreži predstavljao se kao Brenton Tarrant, 28-godišnjak iz Australije.

Na izuzetno uznemirujućoj snimci vidi se kako je muškarac parkirao blizu Al Noor džamije, prve koju je napao, a iz auta se čuje glasna glazba. Glazba se čuje i dok se napadač vozi prema džamiji, a između ostalog slušao je četničku pjesmu “Karadžiću vodi Srbe svoje” u kojoj se spominju “hrvatske ustaše”.

Prije nego što je izašao iz auta rekao je “krenimo sa zabavom”.

Nakon toga ulazi u džamiju i otvara vatru, a nakon pet minuta vraća se u auto kako bi zamijenio oružje pa se ponovno vraća u džamiju kako bi ubio sve koji još pokazuju znakove života.

Nakon toga ponovno izlazi iz džamije i ubija mladu djevojku na pločniku ispred džamije.

Napadač je nosio pancirnu uniformu, a na oružju i municiji koju je koristio bili su ispisani nazivi i imena, poput onog bečkog vojnog guvernera Ernsta Rüdigear von Starhemberga koji je branio Beč od Turaka 1683. godine.

Policijski načelnik Mike Bush opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista.

Policija je uhitila četvero ljudi, no novozelandska premijerka Jacinda Ardern je potvrdila da još ljudi povezuju s ovim napadom.

“Tri muškarca i jedna žena su u pritvoru”, rekao je policijski načelnik Mike Bush, ali je upozorio da može biti još sumnjivaca.

Opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista. Prvo napadnuta Al Noor džamija, a onda i druga džamija udaljena 10 minuta od prve

Prvo je napadnuta džamija Al Noor, u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu.

Svjedoci su lokalnim medijima ispričali da su bježali kako bi si spasili živote te da su vidjeli ljude kako krvare na tlu ispred džamije Al Noor.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku