hamburger-icon

Kliker.info

Terorističke prijetnje i poziv Netanjahua : “Novi strah židova u Europi”

Terorističke prijetnje i poziv Netanjahua : “Novi strah židova u Europi”

18 Februara
07:13 2015

strah23Povodom poziva izraelskog premijera Benjamina Netanjahua upućenog židovima u Europi da odsele u Izrael, njemačka vlada je, kako navodi list Die Welt, poručila da će sve moguće učiniti kako bi zajamčila sigurnost židovima u Njemačkoj. Die Welt s tim u svezi prenosi izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel: “Sretni smo i zahvalni što ponovno ima židovskog života u Njemačkoj.” Iz Berlina je, nastavlja dalje ovaj list, također poručeno da nakon iskustva holokausta nije samo po sebi razumljivo da danas u Njemačkoj ponovno živi oko 100.000 židova.

Die Welt prenosi i reakciju predsjednice izraelske kulturne zajednice u Münchenu, Charlotte Knobloch, na Netanjahuov poziv da “egzodus nije rješenje”. Knobloch je dodala da “islamistički terorizam nije samo za židove prijetnja, već i za ‘europske demokracije u globalu’,” prenosi Die Welt.

“Kako fatalno, gospodine Netanjahu”

List WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) donosi komentar na tu temu pod naslovom “Židovstvo je dio Njemačke”. U komentaru se tako navodi: “Islamistički terorizam u Europi se u prvoj liniji usmjerava protiv dva neprijatelja: slobode i protiv židova. ‘Je suis Charlie’ – ‘Ja sam Charlie’. Tisućostruko su ljudi nakon ubojstava u Parizu uzdizali slobodi transparente s tom parolom. Grandiozan znak. Krajnje je vrijeme da i Europljani sada nose transparent: ‘Ja sam židov.’ Jer, židovi su dio Europe, Njemačke – poput kršćana, muslimana i ateista. Da je Izrael domovina židova govore ovdje samo desni ekstremisti. Upravo njima na ruku ide izraelski premijer. ‘Izrael je vaš dom’, uzvikuje on europskim židovima. Kako površno. Kako pogrešno. Kako fatalno, gospodine Netanjahu.”, piše WAZ.

Danski židovi: “Mi se ne plašimo”

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svome članku pod naslovom “Novi strah židova u Europi” prenosi izjavu predsjednika središnjeg vijeća židova u Njemačkoj, Josefa Schustera, koji navodi da su najnoviji teroristički napadi dosta uznemirili židovske zajednice u Njemačkoj: “No, na sreću policija u Njemačkoj reagira veoma brzo i provjerava redovito sigurnosne mjere za židovske ustanove, istaknuo je Schuster. ‘Ta zaštita je, nažalost, i potrebna. Apsolutne sigurnosti nema, ni za koga. Stoga cijelo naše društvo mora naučiti odnositi se sa prijetećom situacijom’, kazao je Schuster.”

FAZ istovremeno prenosi i poziv francuskog premijera Manuela Vallsa upućenog židovskim sugrađanima da unatoč slučaju najnovijeg skrnavljenja jednog židovskog groblja u Elzasu i unatoč napadu na jedan židovski supermarket u Parizu trebaju ostati u Francuskoj. “Valls je izrazio svoje žaljenje zbog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanjahua upućenog europskim židovima da emigriraju u Izrael. Danski glavni rabin, Jair Melchior, je također kritizirao poziv židovima da se odsele u Izrael. ‘Mi se ne plašimo’, kazao je Melchior u izjavi za izraelsku radioteleviziju u ponedjeljak. On je istaknuo da je cilj terorizma da ljudima ulije strah. ‘Nećemo dopustiti da nas teroristi prisile na to da promijenimo svoj svakodnevni život, živimo u strahu i bježimo na druga mjesta’, kazao je Melchior”, piše FAZ.

Taj list usto prenosi i izjavu dopredsjednika Židovskog svjetskog kongresa, Petra Papouseka, koji je potvrdio da izraelsko vojno djelovanje šteti ugledu židova u Europi, ali je stvarni problem, kazao je Papousek, “da u Europi živi sve više muslimanskih useljenika od kojih jedan dio prezire židove. ‘Kad govorimo o rastućoj mržnji prema židovima u Europi, onda se to prije svega može svesti na te useljenike’, kazao je Papousek.”

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku