hamburger-icon

Kliker.info

‘Termonuklearni’ politički potencijal : Trumpov bivši savjetnik Michael Flyn spreman svedočiti u u zamjenu za imunitet od kaznenog progona !

‘Termonuklearni’ politički potencijal : Trumpov bivši savjetnik Michael Flyn spreman svedočiti u u zamjenu za imunitet od kaznenog progona !

31 Marta
06:30 2017

Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je zbog laganja potpredsjedniku SAD-a i drugim visokim dužnosnicima o svojim kontaktima s ruskim ambasadorom u Americi Sergejem Kisljakom, nakon samo 24 dana na dužnosti bio prisiljen podnijeti ostavku, u četvrtak je putem svog odvjetnika ponudio FBI-u te kongresnim tijelima koja istražuju navodne veze Trumpova izbornog stožera s Rusima svjedočenje u zamjenu za imunitet od kaznenog progona.

O ovome je iznenadnom obratu, za koji CNN tvrdi da bi mogao imati ‘termonuklearni’ politički potencijal, prvi izvijestio ugledni Wall Street Journal, ali zasad nema informacija kakva je konkretna saznanja Flynn spreman podijeliti s istražiteljima, a zbog kojih očito strahuje da bi se mogao naći u pravnim problemima. Njegov odvjetnik je kasnije za CNN u osnovi potvrdio informacije WSJ-a: rekao je da Flynn sasvim sigurno ima što za reći, ali uz dodatak da on samo želi jamstvo da će u ispolitiziranoj atmoferi lova na vještice dobiti priliku svjedočiti bez straha od nepoštenog kaznenog gonjenja.

Flynn je bio savjetnik u Trumpovu izbornom stožeru, a kasnije i jedan od predsjednikovih najbližih suradnika u Bijeloj kući te je iz tog položaja bio upućen u najosjetljivije razgovore i odluke u sferi vanjske politike, a izravno je sudjelovao u razgovorima o mogućem ukidanju američkih sankcija koje je Rusiji uvela Obamina administracija.

Neimenovani dužnosnici FBI-a, Zastupničkog doma Kongresa i američkog Senata za WSJ kažu da zasad nitko nije spreman prihvatiti Flynnovu ponudu.

– Nije jasno je li gospodin Flynn ponudio da svjedoči o nekim konkretnim aspektima svog rada na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost, ali činjenica da je zatražio imunitet od kaznenog progona sugerira da on smatra kako bi se, nakon kratkog boravka na funkciji u Bijeloj kući, mogao naći u pravnom škripcu, izjavio je jedan od neimenovanih dužnosnika.

Kao što je poznato, Flynn je na ostavku natjeran nakon što je priznao da je obmanuo američkog potpredsjednika Mikea Pencea kojemu je zatajio da je u vrijeme prijenosa vlasti, prije Trumpove inauguracije, bio u kontaktu s ruskim ambasadorom. Njegove telefonske kontakte sa Sergejem Kisljakom uhvatio je FBI prisluškujući ruskog diplomata i to na dan kada je Obamina administracija uvela nove sankcije Moskvi.

FBI je nedavno potvrdio da provodi istragu o mogućoj povezanosti Trumpova stožera s Rusijom i navodnoj ruskoj umiješanosti u američki izborni proces. Službena Moskva opovrgava da se miješala u izbore.

Za Flynna je već otprije poznato da je netom prije je postao savjetnik u Trumpov stožeru bio u Rusiji gdje su mu tri tamošnje kompanije, uključujući državnu televiziju RT, platile više desetaka tisuća dolara kako bi ondje držao govore.

CNN-ov pravni analitičar Paul Callan u jednom od prvih komentara najnovijih informacija izjavio je da se imunitet najčešće traži u slučaju kada svjedok ima nešto vrlo konkretno što bi mogao dati u zamjenu istražiteljima, a to nešto najčešće su informacije o nekoj trećoj osobi. Svi se, naravno, pitaju tko bi ta treća osoba (ili više njih) mogla biti, ali odgovora na to pitanje nema, a sudeći prema kompliciranoj proceduri stjecanja imuniteta, mogli bismo se načekati.

Osim Flynna, niz drugih Trumpovih bliskih suradnika dovodi se u vezu s Rusima, uključujući glavnog državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa, predsjednikova savjetnika i zeta Jareda Kushnera i njegova nekadašnjeg šefa kampanje Paula Manaforta.

Iz Bijele kuće zasad nisu reagirali na najnovije vijesti.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku