hamburger-icon

Kliker.info

“Teoretičari mučenja”: Psiholozi CIA pred sudom

“Teoretičari mučenja”: Psiholozi CIA pred sudom

30 Jula
17:49 2017

Američka tajna služba je svojevremeno izradila čitav katalog metoda mučenja kako bi od osumnjičenih terorista iznudila priznanje.Te metode su razradili psiholozi od kojih se dvojica sada nalaze pred sudom.

Sedam mjeseci nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine James Mitchell  i John Jessen  su imali mnogo posla, jer je američka tajna služba CIA od njih zatražila da kao psiholozi razrade ‘katalog mjera’ za, kako se to u tim krugovima nazivalo, “proširene metode ispitivanja”, prenosi DW.

Tako su Mitchell i Jessen smislili 12 načina “ispitivanja”, a na tom popisu je i već čuveni “waterboarding” i zatvaranje u kovčeg.

Nalogodavcu se veoma dopao rad psihologa: jedanaest od tih dvanaest metoda su postale standardni postupak prilikom saslušanja osumnjičenih za terorizam.

Ipak, navodi DW, 15 godina poslije Mitchell i Jessen  moraju da odgovaraju pred sudom, jer ih je organizacija za ljudska prava “Američka unija za građanske slobode” tužila u ime bivših zatvorenika Sulejmana Abdulaha Salima i Mohameda Ben Souda, kao i u ime porodice Gul Rahmana koji je umro u jednom zatvoru CIA od hladnoće.

Još traje pravno natezanje oko toga hoće li tuženi psiholozi zaista pred sudom snositi posljedice za saučesništvo u zločinu, ali je već sproveden čitav niz sudskih saslušanja kojima se utvrđivalo činjenično stanje.

Dvojica psihologa nisu tuženi samo jer su sročili te metode mučenja, već i zato što su punih sedam godina nastavili saradnju sa CIA dok je ona mučila zatvorenike u zatvorima širom svijeta i lično nadzirali ispitivanje nekih važnijih zarobljenika, kao što je bio Halid Šeik Mohamed za kojeg se vjeruje da je bio jedan od glavnih planera napada naNew York i Washington .

Psiholozi su u dosadašnjim saslušanjima tvrdili da su radili samo ono što je ugovorom od njih tražila CIA i da ne mogu biti krivi što su zaposleni u tajnoj službi onda činili.

Kao “savjetnici” ova dvojica su od CIA primili 81 milion dolara “za istraživački rad”, što se vidi po izvještaju o mučenjima američkog Senata u kojem se 2014. prvi put prikazala sva razmjera prakse mučenja američke tajne službe.

Kako se navodi, ovi bivši psiholozi američkog vazduhoplovstva najviše su zagovarali metodu voling (walling), prema kojoj se zatvorenik vrti u krug i uvijek iznova se gura da udari u zid, ne betonski nego od elastične šper ploče.

“To uopšte ne boli, ali prilično se vrtite. Ako je bolno, onda je metoda loše sprovedena”, kaže Mitchell, aJessen  je dodao da tom metodom niste povrijeđeni, ali da je nadraženo unutrašnje uho.

Prema izvještaju Senata, može se videti da Mitchell i Jessen  2002. samo nekoliko dana prije  smrti Gula Rahmanija posjetili tajni zatvor u kojem je on bio zatvoren, kao i da su psiholozi savjetovali primjenu “proširenih metoda” saslušanja na Rahmaniju.

Advokat Ladin tvrdi da jeJohn Jessen  savjetovao da se zatvoreniku ne daje hrana i da se ne pušta da spava, kao i da ga je lično saslušavao.

U tužbi žrtve traže barem odštetu za troškove liječenja nakon tih silnih “proširenih metoda”, a list navodi da je smisao nešto drugo – priznanje da im je nanesena nepravda i da je Amerika posegnula za neprihvatljivim metodama.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku