hamburger-icon

Kliker.info

Postavljen temelj zajedničke vojske : Evropski čelnici pokrenuli mehanizam saradnje u odbrani

Postavljen temelj zajedničke vojske : Evropski čelnici pokrenuli mehanizam saradnje u odbrani

14 Decembra
23:47 2017

Čelnici zemalja Evropske unije službeno su pokrenuli mehanizam saradnje u odbrani prvog dana samita u Briselu.Dvadeset pet država – sve članice Evropske unije osim Danske, Malte i Velike Britanije, koja napušta Uniju, pridružuju se mehanizmu PESCO.

Njegov cilj je da omogući bolju saradnju evropskih država te efikasniju potrošnju na odbrambene projekte, poput razvoja novog oružja.

„Dugo godina, najsnažniji argument protiv PESCO-a je bio strah da će dovesti do slabljenja NATO-a. Ali, riječ je o suprotnom – snažna evropska odbrana prirodno jača i NATO“, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

„Zbog toga PESCO nije samo dobra vijest za nas, već i za naše saveznike, a loša je vijest za naše neprijatelje“:

Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini, koja je pomogla u ostvarenju plana Njemačke i Francuske, pozdravila je dogovor kao „historijsku odluku“.

„Nema govora da je reč o evropskoj vojsci, ali svakako jeste veliki uspeh evroentuzijasta i mnogi kažu, san koji se nije ostvarivao više decenija“, javlja iz Brisela reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Najviše pažnje, uz odbranu, privlači pitanje Brexita nakon prošlosedmičnog dogovora s Britancima. Očekuje se da Evropsko vijeće bez većih problema usvoji preporuku da se s Britanijom krene u sljedeću fazu razgovora o budućim odnosima Londona i Brisela.

Samit traje dva dana, a među temama su pitanja odbrane, sigurnosti, migracija, reforma eurozone i američka odluka o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

U skladu s novim pristupom definiranim u takozvanoj liderskoj agendi, Evropsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, direktnije i češće bavit će se politički osjetljivim pitanjima, poput migracija ili reforme Evropske monetarne unije, kako bi se ubrzao rad i riješili zastoji koji se događaju na nivou Vijeća EU-a, tijela koje okuplja ministre zemalja članica.

Važna odluka o Brexitu

U petak ujutro održava se samit eurozone u proširenom sastavu.

Tom skupu prisustvovat će čelnici svih zemalja članica osim Velike Britanije.

Nakon toga slijedi još jedan sastanak u formatu EU27, na kojem bi čelnici trebali potvrditi ocjenu da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije i EU-a, što je uvjet za početak druge faze pregovora o budućim odnosima, odnosno prelaznom sporazumu i okviru za buduće partnerske odnose.

To će biti najvažnija odluka na samitu.

Očekuje se da će čelnici prihvatiti smjernice za pregovore o prelaznom sporazumu, koji bi trebao vrijediti dvije godine, počevši od dana izlaska Velike Britanije iz EU-a, 29. marta 2019. godine.

To znači da pregovori o prelaznom sporazumu mogu krenuti odmah u januaru.

S druge strane, smjernice za novi ugovor o slobodnoj trgovini za period nakon isteka prijelaznog razdoblja trebale bi biti usvojene tek krajem marta, što znači da bi pregovori o tome mogli početi tek u aprilu.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku