hamburger-icon

Kliker.info

Teheran : Žestoki sukob policije i demostranata (VIDEO)

Teheran : Žestoki sukob policije i demostranata (VIDEO)

14 Juna
05:10 2009

Pristalice glavnog opozicionog kandidata na predsjedničkim izborima u Iranu Mira Huseina Musavija sukobili su se u subotu s policijom na demonstracijama u Teheranu. Više hiljada demonstranata okupilo se u centru Teherana, nakon objavljivanja rezultata izbora, kako bi protestovalo zbog izbornih "nepravilnosti" na koje je ukazao Musavi. Policija je silom rastjerala više stotina mladih koji su protestovali ispred ministarstva unutrašnjih poslova, ali su se demonstranti ponovo okupili, javila je agencija Frans pres. Kako javlja Asotiatet press , demonstranati su ispred ministarstva unutrašnjih poslova napravili barikadu od guma koje su zatim zapalili, a policija je upotrijebila pendreke kako bi ih rastjerala. Demonstranti su blokirali i više glavnih saobraćajnica u centru iranske prijestonice, a u jednoj od avenija su zapalili autobus. Policija pokušava da suzavcem i pendrecima rastjera demonstrante, a primjećeni su i policajci u civilu koji, kako javljaju agencije, silom pokušavaju da rastjeraju demonstrante.

Na ulicama u centru Teherana vlada napeta atmosfera a policija je zatražila od vlasnika radnji da ih zatvore. Musavijev izborni štab je pozvao građane da budu uzdžani, dok ih je ministar unutrašnjih poslova Sadek Mahsuli upozorio da ne dolaze na "nedozvoljena okupljanja". Uticajna Revlucionarna garda upozorila je da neće tolerisati osporavanje izbora. Prema zvaničnim rezultatima, dosadašnji iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad  pobjedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora sa osvojenih 62,63 odsto glasova, dok je Musavi osvojio 33,75 odsto glasova. Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei nazvao je ponovni izbor Ahmadinejad za predsjednika "pravim praznikom", a izbore "ogromnim uspjehom". Musavi je saopštio da se "žestoko protivi zbog vidljivih i brojnih neregularnosti" na izborima i da se "neće povinovati ovom opasnom scenariju" u vezi s izborima.

Spor oko pobjednika izbora pojavio se još prije nego što su poslije ponoći zatvorena birališta, što odražava tenziju u Teheranu uoči, za vrijeme i poslij+ izbora. Glasanje je zbog velikog odziva produženo za šest sati. Još prije nego što je glasanje završeno, Musavi je održao konferenciju za novinare na kojoj je sebe proglasio "definitivnim pobjednikom" na osnovu "svih pokazatelja iz cijelog Irana", ali ničim nije podržao svoju tvrdnju kao ni navode o rasprostranjenim neregularnostima na glasanju. Bivši premijer Musavi zastupao je reformsku politiku i veće slobode, a privukao je veliki broj mladih. Tokom izbornog dana pojavio se problem sa slanjem SMS poruka, što je bilo jedno od ključnih sredstava Musavijeve kampanje, dok je prestalo da radi nekoliko internet stranica njemu naklonjenih. Bezbjednosni zvaničnici su upozorili da neće dozvoliti političke skupove i okupljanja prije nego što budu poznati konačni rezultati. Nekoliko trenutaka poslije Musavijeve konferencije za novinare, iranska državna agencija IRNA je javila da je pobjedio Ahmadinejad.Broj izašlih glasača još nije poznat, ali zvaničnici navode da je moguća i rekordna izlaznost. U Iranu je registrovano 46,2 miliona glasača. Uoči izbora ocjenjivalo se da velika izlanost odgovara Musaviju. (Kliker.info-Beta)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku