hamburger-icon

Kliker.info

Tarik Veledar : Život u Americi je bolji, ali je mnogo ljepši u BiH !?

Tarik Veledar : Život u Americi je bolji, ali je mnogo ljepši u BiH !?

22 Jula
05:53 2017

Ekipa Avaz.ba ove sedmice otišla je do daleke Amerike, tačnije Atlante. Naš sagovornik je bio Tarik Veledar koji je prije 15 godina otišao iz BiH sa roditeljima i bratom.Tarik je rodom iz Čapljine, a svoj put ka Atlanti, glavnom i najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Georgiji započeo je u februaru 2002. godine.

Atlanta inače broji više od 5,4 miliona stanovnika. Grad u kojem je nastala čuvena Coca-Cola, a sjedište je i velike televizijske mreže CNN-a.Tarik Veledar ovdje radi kao menadžer u software firmi Docufree corp. Pored toga, on je i nogometni sudija diljem Amerike.

 

Nosi zvanje fudbalskog instruktora i uporedo radi administracijske poslove u nogometnom savezu države Georgija na različitim nivoima.

Svoj uspjeh pripisuje upornosti i velikoj volji.

– Postavi se dokučivi cilj kojem se sa voljom i htijenjem prilazi i ostvaruje. Vremena ima na pretek, samo ga treba rasporediti i na kraju će rezultat doći sam po sebi – govori Veledar.

Na pitanje koliko vremena mu je bilo potrebno da postigne to što je danas, Tarik sa dozom optimizma kaže da svaki čovjek uči dok je živ. Vjeruje da u životu uvijek ima vremena za nešto novo i interesantno te da se neke praznine u životu upotpune nečim kvalitetnim.

veledar3

U ostvarenju svojih snova nije imao pomoć države, pa ga je jedino vlastiti trud i mukotrpan rad doveo do toga što je danas. Život je kaže bolji u Americi, ali je u BiH mnogo ljepši.

Dijete čaršije

Iako miljama daleko od države u kojoj je rođen, za BiH kaže da je ipak najljepša zemlja na svijetu.

Tarik je nostalgičar, pa svake godine obavezno iskoristi slobodno vrijeme da posjeti svoju rodnu zemlju i grad, na mjesec ili više dana.

veledar1

– Mislim da nema nijedan Bosanac ili Hercegovac, dijete svake čaršije koje nije nostalgično prema najljepšoj državi na svijetu – govori Tarik.

Interesantno je da mu bosanska hrana ne nedostaje, jer kako kaže njegova majka kuha najbolju bosansku hranu čak i na kraju svijeta.

Bosanci veliki radoholičari

Budući da su zastupljeni na svim nivoima od sporta do politike, Bosanci su vrlo uspješni u svijetu i predani u onome što rade.

– Ističemo i predstavljamo jedinu nam Bosnu i Hercegovinu u najboljem mogućem svjetlu – kazao je Tarik.

Amerika i BiH dva su svijeta različita. Gradskih, saobraćajnih gužvi u Atlanti zasigurno ne nedostaje, a to je ujedno i jedna od stvari na šta se nikad još nije navikao.

O svom životu u Americi Tarik kaže da gotovo da i nema slobodnog vremena. Planovi su već napravljeni za narednu godinu, a nada se da će voljenu domovinu posjetiti krajem ove godine.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku