hamburger-icon

Kliker.info

TAP umjesto Južnog toka : BiH prvi put na glavnoj trasi evropskog plinovoda!

TAP umjesto Južnog toka : BiH prvi put na glavnoj trasi evropskog plinovoda!

12 Decembra
15:45 2014

tap_1Nakon sloma energetskog projekta „Južni tok“, dodatno su porasle akcije alternativnog projekta pod nazivom Trans Adriatic Pipeline (TAP), u čiju je realizaciju od decembra 2013. godine službeno uključena i BiH. TAP bi se gradio i u slučaju uspjeha „Južnog toka“, no sada je postavljen kao apsolutni energetski prioritet Evropske unije, ali još više država regije kroz koje je trebao proći plinovod „Južni tok“. To je jasno rečeno na sastanku u Briselu početkom sedmice, na kome je evropski komesar za energiju Maroš Šefčovič okupio kolege iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rumunije i predočio im alternativni plan snabdijevanja plinom tržišta Jugoistočne Evrope putem tzv. „Južnog energetskog koridora“, a čiju okosnici upravo čini plinski koridor TAP.

DVA IZVORA PLINA

Plinski koridor TAP naslanja se na veliki energetski koridor TANAP (Trans Anadolian Pipelin) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Evrope. Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan -protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna tačka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

Prije nekoliko mjeseci na stranicama Slobodne Bosne objavili smo dijelove prepiske između kanadske firme Gryphon Capital Development Corporation s Ministarstvom energije Federacije BiH o pet milijardi dolara vrijednoj investiciji u izgradnju terminala za skladištenje ukapljenog plina u Pločama te izgradnju plinovoda od Ploča prema Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Brčkom i dalje prema državama Srednje Evrope.

O namjeri ulaganja obaviještena je i Vlada Hrvatske i Vlada Federacije BiH, a potencijalni kanadski ulagači već su se sastali s hrvatskim ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom a u dva navrata posjetili su i Sarajevo i razgovarali s predstavnicima Vlade FBiH, potvrdio je za Slobodnu Bosnu resorni ministar Erdal Trhulj.

SPREMNA KANADSKA INVESTICIJA

Osim LNG terminala u Pločama i plinovoda kroz BiH, Kanađani su zainteresirani i za izgradnju dvije termoelektrane na plin – u Zenici i Sarajevu, koje bi proizvodile električnu i toplotnu energiju za grijanje stanova i poslovnih prostora.Kanadski investitori su zainteresirani za Luku Ploče zato što je njihov plan orijentacija na tržište jugoistoka Evrope, koje još nije zasićeno i ima potencijal rasta u budućnosti.Tvrde da bi njihov plin bio otprilike trideset posto jeftiniji nego ruski. LNG terminali u Poljskoj i Roterdamu okrenuti su zapadnoj Evropi, oni u Francuskoj i Italiji jugu Evrope, a evropski jugoistok i prostor srednje Evrope još nije dovoljno pokriven.

Zato i ima interesa, iako takvo ulaganje ne isključuje trgovinu plinom i dalje od tog područja.Navodno su Kanađanima u hrvatskoj Vladi nudili LNG terminal u Omišlju, za što su također otvoreni, ali upravo zbog dobrog poznavanja lokacije Luke Ploče, odlučili su se na tu destinaciju. Naime, za izgradnju LNG terminala na Krku hrvatska Vlada je dugo računala na Katar.No, hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak još je prošle godine izjavio da Katarani žele biti glavni dobavljači plina, ali ne žele svojim novcem sudjelovati u investiciji. Stoga je hrvatska Vlada još u potrazi za investitorom koji će sudjelovati u gradnji terminala na Krku, a nekoliko američkih kompanija spominju se kao mogući investitori.

Transjadranski plinovod (TAP) za cijelu Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Republiku Srpsku, ima neuporedivo veći ekonomski i energetski značaj od propalog plinskog koridora Južni tok. Naime, glavna trasa ruskog plinovoda „Južni Tok“ projektovana je kroz Srbiju, a jedan krak ovog plinovoda usmjeren je prema Republici Srpskoj, koja u ovom projektu nije definirana kao tranzitno područje nego kao krajnji korisnik plina.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku