hamburger-icon

Kliker.info

Tamna strana demokratije : Kćerka Radovana Karadžića ušla u Skupštinu RS !

Tamna strana demokratije : Kćerka Radovana Karadžića ušla u Skupštinu RS !

04 Novembra
14:53 2014

SonjaCeca12Kćerka  Radovana Karadžića, nekadašnjeg vođe bosanskih Srba optuženog za najteže ratne zločine, vratila je tu porodicu  u politiku nakon posljednjih opštih zbora u BiH provedenih 12. oktobra , prenijeli su u utorak lokalni mediji.Nakon dovršenog ponovnog prebrojavanja dijela glasačkih listića i dodjele tzv. kompenzacijskih mandata većim strankama, mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske pripao je Sonji Jovičević-Karadžić (47) koja je bila na listi Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je ratni lider bio upravo njen otac.Karadžić je predsjednikom SDS-a i neprikosnovenim liderom stranke postao 1990. godine, a povukao se 1996. godine pod pritiskom tadašnjeg američkog mirovnog posrednika za BiH Richarda Holbrookea.

Za Sonju Karadžić-Jovičević na proteklim je izborima glasalo nešto manje od tri hiljade i tristo birača no mandat je dobila pribrajanjem glasova što ih prikupe manje stranke koje ne prijeđu izborni prag od tri posto.Karadžićeva kći slovila je za uticajnu osobu u vrijeme dok je sadašnji haaški optuženik bio na vlasti, a na Palama je vodila vlastitu radio stanicu koja je prisilno zatvorena zbog huškačkog sadržaja.Zanimljivo je da je u predizbornoj kampanji njena majka Ljiljana Zelen-Karadžić podršku  dala dosadašnjem i budućem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku čiji je SDS direktni  protivnik.Tokom predizborne kampanje Dodik je upravo s Ljiljanom Zelen presjekao vrpcu pred nedovršenim studentskim domom na Palama najavivši pritom kako će predložiti da taj dom ubuduće nosi ime Radovana Karadžića.

Reagirajući na aktiviranje Sonje Jovičević-Karadžić u politici predsjednica udruženja “Majke Srebrenice i Žepe” Hatidža Mehmedović kazala je kako je to zabrinjavajuće.”Iako se dio ratnih zločinaca nalazi u zatvorima i sudovima, njihova ideologija i projekt koji je konstruiran 90-ih godina još se provodi na prostorima BiH”, kazala je Mehmedović.U BiH ne postoje zakonske prepreke za kandidaturu čak ni onih soba koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine.”Dnevni avaz” u utorak prenosi kako je zastupničko mjesto u parlamentu RS “za dlaku” izmaknulo Brani Grujiću, ratnom načelniku općine Zvornik u istočnoj Bosni odakle je prognano gotovo svo nesrpsko stanovništvo.Iako je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine, Grujić se ipak našao na kandidatskoj listi SDS-a jer za to u Izbornom zakonu nije bilo nikakvih prepreka . (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Dokle cete pisati naopako
    Dokle cete pisati naopako 05 Novembra, 12:08

    Ovako se ne smije ni razmisljati a kamoli pisati: Za Sonju Karadžić-Jovičević na proteklim je izborima glasalo nešto manje od tri hiljade i tristo birača no mandat je dobila pribrajanjem glasova što ih prikupe manje stranke koje ne prijeđu izborni prag od tri posto – Trebalo je napisati ovako: ….no mandat je dobila pribrajanjem glasova sto SU IH PRIKUPILE manje stranke koje NISU PRESLE izborni prag od tri posto. Puna vam je televizija i pune su vam novine ovakvih vremensko-gramaticki nepravilnih tekstova. Dajte malo, pripazite. Pravite nam od jezika seljakluk

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku