hamburger-icon

Kliker.info

ťAluminijskiŤ strujni kriminal : Hoće li Mijo Brajković i njegovi partneri uskoro u zatvor ?

ťAluminijskiŤ strujni kriminal : Hoće li Mijo Brajković i njegovi partneri uskoro u zatvor ?

11 Maja
02:05 2010

Tužiteljstva u BiH već godinama ne žele zakonski sankcionirati brutalni kriminal i dvodecenijsku segregaciju u mostarskom "Aluminiju". Iako je magazin "60 minuta" u proteklim godinama nebrojeno puta upozoravao da ovo od Bosne i Hercegovine oteto preduzeće radi na kriminalnim osnovama, za razliku od ovdašnjeg pravosuđa, poslovanjem firme Mije Brajkovića i Dragana Čovića ozbiljno se posabavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Hapšenja u Hrvatskoj su počela, a u BiH "aluminijski" kriminalci još uvijek su slobodni kao ptice.Aluminijski strujni kriminal koji ovih dana potresa susjednu Hrvatsku magazin "60 minuta" aktuelizirao je još davne 2003. godine. Ekspanzija strujnog višemilionskog kriminala pod okriljem zagrebačkog režima, izdašno potpomognutog osokoljenim poslušnim hercegovačkim mešetarima, čini se, konačno će nakon osam godina dobiti svoj sudski epilog. Međutim, ono što je slučaj klasične prevare u kupovani i prodaji električne energije otkrio, ali i potvrdio jeste da je mostarski "Aluminij" – na šta je magazin "60 minuta", također, ukazivo – bio i ostao ništa drugo do providan nacionalni hrvatski interes, ali – da ne bude zabune – ne u interesu spašavanja gladnih i prevarernih građana Hrvatske i Bosne i Hercegovine već isključivo u interesu bolesne vladajuće HDZ-ove oligarhije, iz ovih dviju država, a koji su na mostarskom "Aluminiju" zgrnuli na stotine miliona maraka.

Aktuelna istraga USKOK-a vezana je za poslovanje Hrvatske elektroprivrede u periodu 2007. i 2008. godine. U subotu su uhapšeni Ivan Koštan, bivši predsjednik Uprave TLM-a Šibenik, koji je i vlasnik skoro 13 posto mostarskog "Aluminija", a na osnovu postratne fingirane dokapitalizacije. Osim Koštana uhapšen je i šef Hrvatske EP Ivan Mravak."Miran sam. Koliko sam ja kriv toliko je kriv i uži kabinet Vlade i HDZ-a" – ovo je hrvatskim novinarima izjavio dojučerašnji potpredsjednik Hrvatske vlade i bivši ministar privrede Damir Polančec, koji se u istrazi USKOK-a također dovodi u izravnu vezu s višemilionskim kriminalom u preprodaji električne energije. Polančec je preko svog advokata Ante Nobila iz zatvora Remetinac, u kojem se nalazi zbog dobro poznate afere "Podravka", poručio da se u slučaju preprodaje struje radi samo o političkoj odluci te da u ovom slučaju nema krivičnog djela. Naime, šef HEP-a Mravak je uz pomoć Polančeca oštetio  budžet za 603 miliona kuna. Naime, HEP je kupovao struju po cijeni od 83,3 eura po megavatsatu i istu  kupljenu struju prodavao mostarskom "Alumniju" po cijeni koja je četiri puta jeftinija, tačnije – po 20,5 eura. HEP je struju mostarskom "Aluminiju", što je više nego zanimljivo, isporučivao preko šibenske firme TLM, suvlasnika mostarskog "Aluminija". USKOK tvrdi da je time hrvatski budžet oštećen za oko 600 miliona kuna ili, u prijevodu, za više od 150 miliona konvertibilnih maraka.A sve je počelo davne 1997. godine. Mijo Brajković je i tada javno plakao govoreći kako je za mostarski kombina najvažnija struja. Tačnije, njena cijena. Najveća laž koja je tada fabricirana i plasirana preko hrvatskih medija je da hrvatska država, tačnije, HDZ Hrvatske predvođen Franjom Tuđmanom spašavaju "Aluminij" i hercegovačke Hrvate od postratne gladi i propasti renovirajući ovaj kombinat i proširujući njegov proizvodni asortiman. Istina je sasvim drugačija. Naime, mostarski "Aluminij" uopće nije bio devastiran od ratnih dejstava već je preživio klasičnu vojnu pljačku, nakon što su hrabri bojovnici HVO-a ušli u ovo poznato Brajkovićevo carstvo i opljačkali sve što je iole vrijedilo. Uostalom, kad je riječ o Miji Brajkoviću, ne treba zaboraviti da je svaki njegov nastup bio u znaku priče o cijeni struje. Kako danas tako i 1997. godine, ali posebno 2006. godine, kada je Vlada Federacije BiH neuspješno ovaj kombinat stavila pod kontrolu legalnih organa vlasti u državi. Brajković je javno ucjenjivao tadašnju vlast, ali "Aluminij", naravno, nije stao s proizvodnjom.

 Kriminal s preprodajom jeftine struje nastavio se razvijati. I tu nije kraj već, zapravo, početak ove kriminalne priče. Naime, identičnu materijalnu korist hrvatski aktueni kriminalni trojac Polančec, Mravak i Koštan pribavio je i komapniji ADRIAL. Ova privatna firma je 2007. kupila oko 80% vlasništva TLM-u iz Šibenika, čime je postala i vlasnik dionica mostarskog "Alumunija". Ono što je u ovoj priči najvažnije jeste da je jedan od suvlasnika ADRIAL-a i vodeća hercegovačka privatna kompanija FEAL iz Široko Brijeg, preko koje je upravo i TLM ušao na mala vrata u mostarski "Aluminij". Vlasnik FEAL-a je poznati hercegovački tajkun Jozo Bogdan.Uostalom, o kriminalnim privatizacijskim i mešetarskim igrama koje su vladale i očito još uvijek vladaju oko ovog kombinata magazin "60 minuta" je govorio novembra 2003. godine. Tada je bila formirana i OHR-ova komisija koja je trebala utvrditi reviziju vlasništva u ovom mostarskom kombinatu. Završni dokument nikada nije sačinjen, jer se članovi mješovite komisije nisu mogli ni oko čega usaglasiti.USKOK, podsjećamo,  istražuje period vezan za 2007. i 2008. godinu. Međutim, biti će zanimljivo kada USKOK proširi istragu na ranije godine. Recimo, 2003. i detaljnije analizira ulogu DEBIS-a, mostarskog "Aluminija", ali posebno i bh. vlasti koje su u to vrijeme, također, na kriminalan način preprodavali struju.Odlukom sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Jadranke Mandušić, Mravak i Koštan i dalje ostaju u pritvoru. Da stvar bude zanimljivija, struju je HEP kupovao od srpskog biznismena Vuka Hamovića, predsjednika Uprave EFT-e, koji već godinama posluje, tačnije kupuje struju od  Elektroprivrede BiH. O njegovj saradnji sa EPBiH magazin "60 minuta" je govorio tokom nedavnog održavanja energetskog foruma u Sarajevu.Istraga u slučaju HEP, saznajemo, obuhvatit će sam vrh Hrvatske vlade, ali i Uprave TLM-a, FEAL-a iz Širokog Brijega, te posebno mostarskog "Aluminija". Ne treba iznenaditi ako istraga bude proširena i na čelnike Vlade FBiH, s obzirom na to da je struja o kojoj govorimo uglavnom proizvedena u Elektroprivredi BiH. Ovaj slučaj, zapravo, na najbolji način dokazuje činjenicu da mostarski "Aluminij", kako tvrde HDZ Hrvatske tako i HDZ BiH, nije bio nikakav strateški, nacionalni već isključivo kriminalni interes, za brzo i enormno bogaćenje. . (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku