hamburger-icon

Kliker.info

Tako rade civilizirana društva : Švicarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Tako rade civilizirana društva : Švicarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

19 Juna
15:59 2017

Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrđen u brojnim presudama Međunarodnog suda u Hagu, nije a vjerovatno neće ni biti kažnjivo djelo u BiH i Srbiji, ali na svu sreću postoje i države s bitno drukčijom pravosudnom praksom od naše.

Među njima je i Švicarska iz koje je upravo stigla vijest koju bi trebali pročitati političari u BiH, a osobito oni iz Republike Srpske.

Naime, lokalni političar iz švicarskog kantona Ticino Donatello Poggi osuđen je za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine.

Apelacioni sud presudom od 2. juna 2017. godine priznao je da je Donatello Poggi kriv zbog rasne diskriminacije i negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici. Poggi je 2012. godine objavio dva teksta na portalima TicinoLibero i Corriere del Ticino, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid, te je iznosio svoje mišljenje, a ne činjenice.

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bez ozbiljnih argumenata i dokaza bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava, što je shvaćeno kao čin diskriminacije.Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka, prenosi Corriere del Ticino.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku