hamburger-icon

Kliker.info

Tajni dogovori : Izetbegović strahuje od Cerića, Lagumdžija i Radončić žele mjesto premijera!

Tajni dogovori : Izetbegović strahuje od Cerića, Lagumdžija i Radončić žele mjesto premijera!

31 Maja
15:30 2014

Fahcerba21.333Rok za podnošenje prijava za oktobarske izbore je istekao, a kako javlja bh. novinska agencija Patria (NAP) ovogodišnja izborna kampanja će biti posebno zanimljiva u bošnjačkom političkom korpusu, gdje će se voditi žestoka borba za dvije najvažnije državne pozicije.   Utrka za mjesto u Predsjedništvu BiH, možda i neće biti najaktraktivnija za partijske lidere, obzirom da u narednom mandatu Vijeća ministara BiH pozicija predsjedavajućeg, prema rasporedu, treba pripasti Bošnjacima!Prema nezvaničnim informacijama, unutar trokuta SDA-SDP-SBB već je bilo tajnih razgovora o tome kako „raspodijeliti“ pozicije prije početka izbora i na osnovu toga napraviti izborne liste i voditi kampanju.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, po svemu sudeći, nije zainteresiran da zauzme mjesto u Predsjedništvu BiH te se neće ni kandidirati za bošnjačkog člana, ali jeste za premijersku poziciju u Vijeću ministara.U kuloarima se priča da je Lagumdžija već napravio dogovor s zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem. Prema tom dogovoru Izetbegoviću bi SDP suprotstavio slabog kandidata, ili bi dao kandidata iz reda druga dva konstitutivna naroda, te mu tako pojačao šanse za novi mandat.

Zauzvrat, Izetbegović bi onda Lagumdžiji povjerio mandatarsku poziciju nakon izbora.S druge strane, čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić još razmatra da li će se kandidirati za Predsjedništvo BiH i tako ponovo doći na megdan Izetbegoviću. Nezvanično, no on nije pretjerano zainteresiran za tu utrku. Mnogo primamljivija je pozicija državnog premijera koju bi, kako  mnogi smatraju, kao privrednik sa iskustvom, mogao vrlo uspješno obnašati.Da je Radočić bliži tome da se ne kandidira za Predsjedništvo govori i promjena imena stranke u SBB – Fahrudin Radončić. Na taj način, Radončić je omogućio glasačima da na svakom glasačkom listiću, bez obzira za koji nivo vlasti glasaju vide njegovo ime i glasaju za njega, pa čak i ako ne bude kandidat za Predsjedništvo BiH.

Također, ulazak dr. Mustafe Cerića u utrku za Predsjedništvo BiH, ozbiljan je izazov i za velike političke stranke. Ponajviše, to će probleme stvoriti Izetbegoviću koji je najviše zagrizao za Predsjedništvo, a smatrao je da će mu biti dovoljan dogovor sa Lagumdžijom i Radončićeve drukčije želje. Ali, sada se stvari kompliciraju, a raspored snaga mijenja.Izetbegović još nije riješio ni sve dileme unutar svoje stranke SDA koja još nema jasno istaknutog kandidata. Amir Zukić, generalni sekretar SDA izjavio je za Patriu da SDA još nema svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali da su se se prijavili na izbore za sve nivoe vlasti.

Izetbegović će prije svega morati sačekati stabilizaciju unutar stranke da bi dobio zeleno svjetlo i kandidaturu stranke, ali mu navodni dogovor sa Lagumdžijom to otežava.Naime, veliki je broj ambicioznih članova rukovodstva SDA, pa i onih bliskih njemu, koji se već vide u premijerskoj poziciji poput Asima Sarajlića ili Denisa Zvizdića. Njima tajni „deal“ sa Lagumdžijom ne odgovara, jer bi time Izetbegović sebi ojačao poziciju, a oslabio stranku zbog čega su oni bliži nekoj vrsti dogovora i koalicije sa SBB-om.Mnogi se pribojavaju da bi zbog novog mandata Izetbegovića, SDA mogla unaprijed izgubiti šansu za premijersku poziciju, koja bi onda pripala iz SDP-u ili SBB-u. A, u slučaju poraza od Cerića, SDA bi mogla izgubiti i mjesto u Predsjedništvu BiH i tako prvi put od 2001. godine, stvarno otići u opoziciju! (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku