hamburger-icon

Kliker.info

Tajne poruke Stratfora: Bošnjački lideri su podijeljeni i dive se Dodiku!

Tajne poruke Stratfora: Bošnjački lideri su podijeljeni i dive se Dodiku!

22 Aprila
16:25 2014

BakirDo21Milorad Dodik je spreman dati Istočnu Hercegovinu Federaciji BiH, jer misli da tamo žive „neandertalci“, a Bakir Izetbegović je mnogo „radikalniji“ od Harisa Silajdžića, tvrdi se u dokumentaciji američke nevladine agencije „Stratfor“ koju je objavila internet stranica Wikileaks, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).Naime, Wikleaks je još još prošle godine započeo sa objavom ogromne baze povjerljivih dokumenata agencije „Stratfor“ sa sjedištem u Teksasu. Riječ je o agenciji koja je nevladina, ali djeluje kao globalna obavještajna i analitička mreža, čiji suNjihove izvještaje, analize, informacije kupuju i svjetske korporacije, a objava njihovih dokumenata se smatra jednim od navećih pothvata Wikileaksa od objave diplomatskih depeša SAD.

U ogromnoj masi dokumenata se nalaze i elektronske poruke analitičara „Stratfora“ za BiH i region, Marka Papića u čijim porukama su i navedene tvrdnje sa početka teksta.Sudeći prema mailovima koje je Papić primao i slao u periodu od 2009. do 2012. godine, on je veoma aktivno pratio događaje u BiH. Obavljao je višestruke razgovore sa izvorima iz vlasti, političkih stranaka, razgovarao i sa najvišim zvaničnicima i njihovim savjetnicima. Potom je izvještaje sa kategorizacijom o pouzdanosti slao u sjedište agencije u Teksasu. Na osnovu tih izvještaja i medija „Stratfor“ je periodično objavljivao dokumente o mogućem razvoju situacije u BiH.  Najzanimljivija serija poruka koje je Papić slao i primao jeste iz perioda uoči i poslije izbora 2010. godine, te rad na izvještaju koji je Papić nazvao „Dodikizacija BiH“.

U jednom od mailova iz oktobra 2009. godine Papić izvještava centralu da iz Švicarske ide u BiH gdje će imati sastanke sa „drugim čovjekom SDA, drugim čovjekom Dodikove opozicije, drugim čovjekom Harisa Silajdžića, drugim čovjekom OHR-a, ambasadorom Crne Gore, koji je bio pripadnik UDBA-e, te čelnim čovjekom glavne hrvatske stranke“, te nekim „sigurnosnim kontaktima“.Papić, također, dogovara i susret sa tadašnjim srbijanskim ambasadorom Grujicom Spasovićem. U jednoj od poruka Papić neuspješno dogovara i susret sa Senadom Šepićem, članom državnog Parlamenta iz SDA.  Novembra 2009. godine, Papić šalje izvještaj o razgovoru sa „drugim čovjekom SDA, budućim premijerom“.

– Govorio je desetak minuta o tome kako je Dodik kriminalac i kako je težak za saradnju. Ali, onda je cijeli sat govorio kako su užasni Silajdžić i Izetbegović. Poenta? Bošnjaci su tako podijeljeni između sebe da Dodik to ni ne sanja. Oni svi mrze Dodika, ali se više mrze između sebe – navodi se u jednoj od poruka. Papić dalje tvrdi da se bošnjački političari dive Dodiku i žele biti poput njega.Također, Papić navodi da mu je tokom tih razgovora rečeno da Dodik mrzi ljude iz istočne Hercegovine, te da je Bošnjacima govorio da im je spreman „predati“ tu teritoriju, jer tamo žive „neandertalci“.   U svojim izvještajima nakon izbora Papić se posebno bavio Bakirom Izetbegovićem za kojeg je naveo da je, uprkos drukčijem mišljenju, mnogo radikalniji od Siladžića koji je izgubio izbore 2010. godine.

– Interesantna napomena za Izetbegovića. On je sin bivšeg predsjednika Alije Izetbegovića i pokušavao je prodati neke projektile zemlja zrak „AQ“ (Al-Kaidi op.a.) u Iraku, greškom kako tvrde njegove kolege iz stranke. Amerikanci su mu rekli da bi išao u Gvantanamo da nema naslijeđa njegovog oca i savezništa sa SAD – napisao je Papić u poruci od 4. oktobra 2010. godine, prenosi NAP.Iako je sadržaj poruka koje je Wikileaks objavio može biti zanimljiv, on ne znači da se obavezno radi o pouzdanim i tačnim informacijama i stavovima „Stratfora“, no vrijedan su doprinos razumijevanju na koji način se šire i prikupljaju informacije o događajima u BiH i onda plasiraju diplomatskim mrežama.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku