hamburger-icon

Kliker.info

Tajna Parlamenta BiH : Radioaktivnom bojom bojili stanove i kuće u Sarajevu

Tajna Parlamenta BiH : Radioaktivnom bojom bojili stanove i kuće u Sarajevu

29 Januara
03:15 2009

Više od 15 godina u prizemlju zgrade vlade u Sarajevu (sadašnji Parlament BiH) bilo je smješteno više stotina litara radioaktivne boje, pigmenta radija. Za postrojenja toga skladišta malo je tko znao. Riječ je, doznajemo, o radioaktivnoj boji ruskog proizvođača. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju iz Beča ovaj podatak i postojanje svojevrsne “bombe” u središtu Sarajeva otkrila je u sklopu projekta koji je radila u BiH.
Strani natpisi
– Nismo znali o čemu je riječ, na bačvama je sve pisalo na stranom jeziku. Borci Armije BiH, pripadnici 1. korpusa i MUP-a RBiH tu su bili na prvoj crti prema tada okupiranoj Grbavici. Jednu večer smo se spustili do sobe u podrumu zgrade. Nekolicina vojnika otvorila je jednu od bačvi, ništa nam ni tada nije bilo sumnjivo. Kako nije bilo struje, odlučili smo se vratiti za nekoliko dana. Vojnici su kasnije u kantama nosili pigment i bojili stanove i fasade. Dijelili su drugima u ratu isti taj pigment da oboje unutarnje prostorije jer je bila, kako su prenosili oni koji su je koristili, jako dobra – prepričava bivši borac Armije BiH iz Sarajeva, koji je više od godinu dana bio na crti razgraničenja kod sadašnjeg parlamenta, koji je želio ostati anoniman. Tek je 1999., tvrdi, doznao o čemu je riječ. Potom je i sam istraživao i utvrdio kako je dosta vojnika nakon toga umrlo od raznih bolesti.“Unutrašnjost sobe u kojoj je bilo skladište postalo kontaminirano i radioaktivnost se mogla izmjeriti unutra i okolo prostorije. Štoviše, skladište nije imalo nikakvo osiguranje, svatko je mogao doći u doticaj s bačvama. Postojao je ozbiljan rizik curenja ili širenja radiaktivnosti u okoliš. Stručnjaci IAEA-e pomogli su Federalnom zavodu za javno zdravstvo tijekom 1998., dali im specijalizirane nehrđajuće čelične kontejnere i opremu koji su bili potrebni za provedbu operacije premještanja opasnog materijala”, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju.
Bačve na sigurnom
"Soba u kojoj je bilo skladište radioaktivne boje dekontaminirana je te zapačaćena, a bačve koje sadrže opasnu boju, zajedno s radioaktivnim otpadom premještene su izvan grada na sigurnu lokaciju", zaključuje se u izvještaju. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku