hamburger-icon

Kliker.info

Tadić za OBN : Srbija neće podržati referendum o otcjepljenju Republike Srpske

Tadić za OBN : Srbija neće podržati referendum o otcjepljenju Republike Srpske

17 Januara
19:26 2010

 Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, u intervjuu sarajevskoj televiziji OBN, da Srbija nikada ne bi podržala referendum koji bi vodio cijepanju Bosne i Hercegovine. "Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referendum koji bi vodio ka cijepanju BiH, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", poručio je Tadić i ocjenio da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodni kredibilitet. On je naglasio i da nikada ne bi donio ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum. Govoreći o ratnim zločinima, Tadić je rekao da se ratni zločini ne mogu zaboraviti, kao i da narodi, države i pojedinci u regionu mogu steći moralni kredibilitet ako budu pokazivali saosjećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

 "Boljka Balkana jeste da su ljudi spremni da govore samo o svojim žrtvama, a ne žele da pričaju o tuđim", rekao je Tadić i dodao da to treba da se promjeni. On je, međutim, istakao i da je nemoguće da Srbija stalno bude u ulozi zemlje koja se izvinjava dodajući da su i Srbi imali žrtve. "Iz tog vrzinog kola i vira moramo da izađemo, inače nikada nećemo izgraditi normalno društvo niti postati članice EU", istakao je predsjednik Srbije. Tadić je izrazio nadu da će parlament Srbije uskoro usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i da će time biti iskazan odnos srpskog društva prema zločinu u Srebrenici.

OTVOREN PROSTOR ZA DOGOVARANJE                     
Prema njegovom mišljenju, vrijeme je da prostor zapadnog Balkana i države među sobom postanu solidarne i pomažu jedna drugoj na putu ka evropskim integracijama."U suprotnom, ne samo da nećemo postati članice Evropske unije nego nikada nećemo izgraditi normalno društvo," rekao je Tadić.Predsjednik Srbije je istakao i da ne zna gde se kriju optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Goran Hadžić, a optužbe da ih Srbija štiti, nazvao je "neosnovanim". Na pitanje o svom odnosu prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, Tadić je rekao da je Dodik "tokom rata spasavao živote Bošnjaka i Hrvata". "Ja to poštujem i znam", rekao je Tadić i dodao da Dodik ne mrzi ljude druge nacionalnosti. "On ima obaveze da štiti legitimna prava Srba u BiH i u tom kontekstu se mora shvatiti njegova politika. To što sada govori treba da se razmotri zašto on govori na taj način, da li je prinuđen da tako govori ponašanjem drugih političara u BiH", rekao je Tadić za OBN i dodao da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

On je izjavio je i da su vrlo optimistične prve izjave novoizabranog hrvatskog predsednika Ive Josipovića kada je riječ o strateškim odnosima Srbije i Hrvatske, ocjenivši da su tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde potpuno izlišne i da bi bilo bolje da nema te vrste konfrontacije na pravnom terenu."Te konfrontacije uglavnom stvaraju lošu atmosferu među narodima. Srbija je praktično bila prinuđena da reaguje kontratužbom, ali je još otvoren prostor za racionalno dogovaranje", rekao je Tadić za OBN.On je istakao da se odustajanjem od tužbi ne odustaje od zaštite prava nasljednika žrtava i poštovanja žrtava.Kada je riječ o Kosovu, Tadić je naglasio da će nastaviti da vodi racionalnu i fleksibilnu politiku kada je riječ o interesima Srbije na Kosovu, istakavši da nisu sve zemlje EU priznale njegovu nezavisnost, da EU nema, niti će imati jedinstven stav kada je o ovom pitanju riječ, kao i da će Srbija nastaviti svoju borbu kroz institucije UN.  (Kliker.info-RSE)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku