hamburger-icon

Kliker.info

Tadić: Protiv nezavisnosti i nametanja rješenja za Kosovo

Tadić: Protiv nezavisnosti i nametanja rješenja za Kosovo

23 Septembra
22:46 2006

Tadić je u izjavi za RTS, rekao i da je ponovio stav Srbije protiv ‘vještačkih rokova’, jer kao i u svakoj žurbi, ‘mi bismo mogli biti u opasnosti da to rješenje bude protivno našim interesima’. On je dodao da je ‘u tom smislu’, urađen ‘dobar posao’.
‘S druge strane, juče je izdato saopštenje Kontakt grupe, vrlo značajno za članice SB, a ono ima i dobre i nepovoljne momomente.  Naš posao je, u narednom periodu, da i dalje branimo interese Srbije i da neprekidno obilazimo sve članice Kontakt grupe, argumentujući zbog čega bi nezavisnost Kosova bilo vrlo nepovoljno rješenje ne samo za Srbiju, već za čitav region’, ukazao je Tadić.  Prema njegovim riječima, to je naišlo na dobar prijem, jer Srbija ima drugačiju poziciju nego prije 10 godina, ali ta pozicija nije dovoljno dobra, da bismo mogli da budemo mirni, pa Srbija mnogo toga mora da uradi da bi poboljšala svoj međunarodni položaj.  ‘Srbija je danas u međunarodnom smislu zemlja koja je u spoljnoj politici posebno važna po dva pitanja’, a to su Kosovo i Haški tribunal, ukazao je on. ‘Od ta dva pitanja jedno će biti stavljeno ad akta, biće uspostavljeno rješenje Kosova, nadam se povoljno za Srbiju’, rekao je on i dodao da saradnja sa Tribunalom ‘mora biti stavljena u našu prošlost’.  Tadić je ukazao da je ovih dana insistirao na tome da Srbija mora da bude predvodnica regionalne saradnje i približavanja Balkana EU i učešća u mirovnim operacijama širom svijeta. On ja kao važnu ocjenio odluku Vlade Srbije, donijetu prije nekoliko nedjelja, o učešću pripadnika naših oružanih snaga u mirovnim operacijama. ‘Srbija mora da bude poštovana u svijetu, da rješava probleme i preuzima odgovornost za opšte probleme. Zato moramo da učestvujemo u pregovoračkom procesu i podići potencijal pregovarača i naše međunarodne obaveze, prije svega prema Haškom tribunalu’, zaključio je Tadić.
Tadić i Anan o budućnosti Srbije  Generalni sekretar UN Kofi Anan izrazio je uvjerenje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i u evroatlanskim strukturama. Anan, koji se sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao je da će budućnost Srbije u EU građanima donijeti ekonomsku stabilnost.  Tadić se zahvalio Ananu za sve napore koje je uložio u aktivnostima UN tokom svog mandata širom svijeta posebno u regionu jugoistočne Evrope.
Tadić je Anana obavijestio o stavu Srbije o rješavanju budućeg statusa Kosova, kao i o činjenici da Srbija doprinosi UN slanjem vojnika u mirovne misije.

Drašković: Svijet traži rješenje u interesu stabilnosti

Šef diplomatije Vuk Drašković je rekao da je generalni sekretar Anan još jednom izrazio jasnu podršku šefu međunarodnih posrednika u rješavanju kosovske krize Martiju Ahtisariju da pronađe ‘solomonsko rješenje’ problema.  Anan je odao priznanje Srbiji na dobrom odnosu sa Crnom Gorom poslije referenduma, ‘i na činjenici da smo se odlučili da i mi damo doprinos svjetskoj sigurnosti, upućivanjem tog malog kontingenta našeg vojnog osoblja u Avganistan i Liban’, rekao je Drašković.

Ahtisari: pregovori će biti nastavljeni; nema određenog roka

Međunarodni posrednik za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Marti Ahtisari izjavio je u NJujorku da je pred srpskim i albanskim pregovaračima ‘mnogo posla’ kako bi došli u poziciju koju od njih očekuje međunarodna zajednica. ‘Nastavljamo pregovore o tehničkim pitanjima. Ovde u NJujorku, poslije razgovora sa predstavnicima Kontakt grupe, Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i ostalim značajnim akterima dobio sam punu podršku da nastavim sa procesom’, rekao je Ahtisari novinarima poslije sednice Savjeta bezbjednosti UN. ‘Ne želim da govorim o datumima i nema konačnih prijeloga. Tumačenje stavova tokom pregovora navodi na pogrešne zaključke. Moj zaključak i izveštaj će proisteći iz pregovora i tu neće biti nikakvih iznenađenja’, rekao je Ahtisari. Šef međunarodnih posrednika je, takođe, istakao de u procesu rješavanja statusa Kosmeta, koji je na nivou tehničkih problema počeo u februaru, ‘neće biti naglog ubrzavanja’, ali da dijalog pod okriljem UN, ‘svakako ulazi u novu fazu’. Odgovarajući na pitanje da li rješevanje kosmetske krize može poslužiti kao presedan za rješavanje sličnih problema u Južnoj Osetiji ili Abhaziji, Ahtisari je rekao da ‘problemi na Kosovu imaju posebnu istoriju i genezu’. ‘Ne želim da razmišljam o drugim problemima, jer i sa ovim, kosovskim, imam pune ruke posla’, zaključio je Ahtisari.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku