hamburger-icon

Kliker.info

Syriza slavi pobjedu : Istorijska pobjeda ljevičara Tsiprasa od kojeg strahuje Evropa !

Syriza slavi pobjedu : Istorijska pobjeda ljevičara Tsiprasa od kojeg strahuje Evropa !

25 Januara
21:44 2015

Tsipras11Ljevičarska partija Syriza koju predvodi  Alexis Tsipras ,pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima izbora u Grčkoj ,saopštenim večeras.Syriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslije 20,11 posto prebrojanih glasova, osvojila 36,2 posto glasova i imat će između 149 i 151 mjesta u 300-članom parlamentu, prenela je agencija ANA.

Na drugom mjestu je, kako prenosi grčka agencija, Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 29,14 posto glasova. Prema anketama, Radikalno ljevičarska partija Syriza, protivnica državnih mjera štednje, osvojila je danas ubjedljivu pobjedu na prevremenim poslaničkim izborima u Grčkoj, sa više od osam procenata prednosti pred do sada vladajućom strankom desnice, Novom demokratijom, ukazuju ankete među biračima poslije glasanja.

“Ovo izgleda kao istorijska pobjeda” i to je “poruka koja odjekuje širom Evrope”, rekao je za privatnu TV-stanicu Mega Panos Skurletis, portparol Syrize.  Visoki zvaničnik do sada vladajuće Nove demokratije i šef njene poslaničke grupe i ministar Makis Voridis, priznao je poraz u izjavi za Megu, rekavši: “Izgubili smo, a koliko, to se još ne zna”.  Voridis je rekao da je Vladin program mjera štednje koji je ogorčio stanovništvo, “imao smisla”, ali “još nije donio rezultat”.

Pobjeda Syrize je pozdravljena eksplozijom oduševljenja u sjedištu Syrize, u centru Atine.  Srž programa Syrize je da stavi tačku na “mjere štednje” i ponovo pregovara o velikom dugu Grčke od 175 posto bruto-domaćeg proizvoda.  Za treće mjesto po izbornom rezultatu bore se nova partija lijevog centra Potami (Reka) i neonacističke partija Zlatna zora čijih je sedam od šesnaest dosadašnjih poslanika u zatvoru zbog nasilja.  Te dvije stranke su rame uz rame, sa šest do osam posto osvojenih glasova.

Za šta se zalaže Syriza

Pobjeda bi mogla označiti politički preokret u Evropi gdje i neke druge populističke partije žele započeti vlastitu kampanju protiv mjera štednje.Također se vjeruje da bi ovi izbori mogli biti odlučujući za ostanak zemlje u eurozoni.S tim u vezi ranije se oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel: “U samoj srži naših vrijednosti leži solidarnost.

Želim da Grčka, uprkos svim poteškoćama, ostane dio naše priče”, poručila je ona.Grci su izašli prijevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspio izabrati novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamijenio Karolosa Papouliasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.

Ostanak u eurozoni

Ipak, lider Syrize je uoči izbora odbacio strahovanja vezana za ostanak Grčke u eurozoni, objasnivši da je sada atmosfera drugačija.Grčka će ostati u eurozoni i voditi borbu protiv politike štednje, koja uništava Evropu, izjavio je Tsipras.

“Jasno je sa svakog stajališta da pitanje izlaska Grčke iz eurozone ne postoji”, kazao je on za grčki sedmični list Realnews.Objasnio je da su se takve informacije pojavile još 2012. godine, usred najveće grčke krize, no “atmosfera je u ovom trenutku potpuno drugačija”.”O takvoj mogućnosti govori jedino [aktuelni grčki premijer] Antonis Samaras, ali visoki evropski dužnosnici to svakodnevno opovrgavaju”, napomenuo je vođa Syrize.

Početkom januara Evropska komisija je izvijestila da je pripadnost neke zemlje eurozoni “neopoziva”.Samaras, Tsiprasov glavni protivnik na izborima, sistematski zaplašuje birače scenarijem “Grexita”, izlaska Grčke iz eurozone, osuđujući politiku Syrize, koja želi dokinuti politiku štednje.Tsipras uzvraća da će Grčka “i dalje biti na čelu borbe protiv politike štednje, koja šteti Evropi, jača krajnju desnicu i evropsku ekonomiju vodi u recesiju”.

Grčka i MMF

Zvaničnici u Briselu i generalna direktorica MMF-a Christine Lagarde već su poručili da će Syriza, ukoliko dođe na vlast, morati da otplati pomoć koja je Grčkoj odobrena za vrijeme dužničke krize, kao i da nastavi sa reformama.

Lagarde je jasno rekla da je istovremeno dug – dug i da se nalazi u ugovoru, upozorivši istovremeno na moguće posljedice ako Grčka i druge evropske zemlje žele da promijene kreditne obaveze.Najbolje na šta Syriza može da računa jeste pristanak eurozone na produženje rokova za otplatu duga i eventualno ukidanje preostale kamate na manji dio duga, što su opcije koje se razmatraju već neko vrijeme.

Rokovi za otplatu grčkog duga već su produženi na 30 godina u projeku, a Atina ima grace period od 10 godina na gotovo tri četvrtine ukupnih dugovanja.Ukoliko rokovi budu produženi na 50 godina, kao što Grčka želi, prosječni troškovi servisiranja dugova drastično bi pali, pa bi više novca ostalo za podsticanje privrede, a i otplatu dugova.

Početak potresa

Pobjeda Syrize mogla bi da označi početak političkih potresa ne samo u Grčkoj, nego u mnogim evropskim državama u kojima populističke partije žele da započnu vlastitu kampanju protiv mjera štednje.To je slučaj sa španskom partijom Podemos (u prijevodu – Možemo) koja je sa Syrizom ujedinjena u stavu da treba da se odbace nametnute mjere štednje, ali i u čvrstoj borbi protiv korupcije u njihovim zemljama.

Analitičar Evropskog vijeća za vanjske poslove Jose Ignacio Torreblanca smatra da bi pobjeda Syrize bila “veoma važna za Podemos i druge antiestablišment partije”.”Ona bi poslala jasnu poruku da postoji realna šansa da oni upravljaju državom i da to nije utopijski projekt”, naveo je on.

(Klier.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku