hamburger-icon

Kliker.info

Svjetski mediji o BiH: Nepravda ujedinila građane protiv političara

Svjetski mediji o BiH: Nepravda ujedinila građane protiv političara

11 Juna
18:50 2013

Masovne demonstracije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu u vezi sa usvajanjem zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) našle su se u vijestima i na stranicama brojnih svjetskih medija, koji naglašavaju kako su se građani različitih etničkih grupa u zemlji ujedinili protiv političara.Američki list "The Miami Herald” piše da se na protestima ispred bh. parlamenta okupilo nekoliko hiljada građana raznih nacionalnosti u cilju da političari donesu riješenje u vezi sa JMBG. "U Bosni i Hercegovini je na djelu prava bejbi revolucija koja je krenula od bezazlenih protesta i pretvorila se u masovne proteste pred državnim parlamentom kako bi bio donesen zakon o JMBG za novoorđenčad", navodi list.

 Američki list piše kako su se protesti pretvorili u antivladine proteste na kojima učestvuju građani različitih nacionalnosti koji su zanemarili etničke razlike i ujedinili se protiv političkih elita. Kanadski list "The Gazette” navodi da su se na antivladinim protestima u Sarajevu okupili građani raznih nacionalnosti ujedinjeni protiv političara u toj zemlji. "Na protestima se okupilo oko 10.000 Bosanaca svih nacionalnosti, Srba, Bošnjaka i Hrvata, koji su iz raznih dijelova zemlje stigli u bh. prijestolnicu kako bi tražili promjene od političara. Okupljeni građani su poručili da su protesti samo početak kraja političkih elita koje vladaju u zemlji. Društvene mreže, kao što je Facebook, koriste se kako bi se okupili građani iz cijele BiH”, navodi "The Gazette". List donosi izjavu Milenka Kindla koji je u Sarajevo stigao iz Banje Luke kako bi podržao proteste u Sarajevu naglašavajući kako su protesti zajednički glas svih građana protiv nacionalnih i vjerskih podjela u toj balkanskoj zemlji. Kanadski list "The Windsor Star” piše da su se ispred zgrade državnog parlamenta BiH okupilo nekoliko hiljada demonstranata koji su stigli iz raznih dijelova zemlje.

 "Problem u vezi sa identifikacijskim brojem za novorođenčad izazvao je gnjev među bh. građanima koji su pokrenuli masovne proteste protiv političara u zemlji. Demonstracije su se pretvorile iz običnih protesta nekoliko desetina građana u masovne proteste građana svih nacionalnosti protiv političkih elita. U drugim gradovima BiH okupilo se nekoliko stotina građana kako bi podržali proteste u Sarajevu”, piše kanadski list. Ugledni novinska mreža Euronews navodi kako se antivladini protesti u BiH održavaju već drugu sedmicu sa hiljadama građana ispred državnog parlamenta. "Ogorčeni roditelji i ostali građani su opkolili parlement tražeći od političara da donesu zakon o JMBG kako bi njhova djeca mogla da žive život dostojan čovjeka. Okupljeni građani poručuju kako su protesti početak pozitivnih promjena u zemlji”, piše Euronews.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku