hamburger-icon

Kliker.info

Svjetski mediji ističu : ‘Građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju u promjene’

Svjetski mediji ističu : ‘Građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju u promjene’

12 Oktobra
15:15 2014

sansa21Brojni svjetski mediji su posvetili pažnju održavanju Opštih izbora u Bosni i Hercegovini napominjući da građani konačno žele vidjeti napredak svoje zemlje na svim poljima iako, kako se navodi, mnogi ne vjerujuju u stvarne promjene, prenosi Anadolu Agency.Tako britanski BBC navodi da su birači u BiH jutros izašli na glasačka mjesta iako se zemlja dugi niz godina nalazi u političkom ćorsokaku.”Glasači u BiH su danas izašli da izaberu svoje buduće predstavnike iako su napredak u procesu integracija u Evropsku uniju i ekonomski oporavak vrlo spor”, piše BBC dodajući da je proces promjene ustava u zastoju dok je situacija u zemlji obilježena etničkim podjelama, preglomaznom birokratijom i visokom korupcijom.

List Sun Herald piše kako većina u BiH smatra da će biti vrlo teško popraviti životni standard u zemlji i pokrenuti ekonomiju.”Tokom dvije decenije nacionalističkih svađa, zemlja je postala jedna od najsiromašnijih i nakorumpiranijih zemalja u Evropi. Neispunjena obećanja nakon svih izbora nakon rata doprinijeli su da građani ove zemlje vjeruju da se njihovi lideri uopšte ne brinu o njima”, navodi ovaj list.Turski Daily Sabah piše kako su birači u BiH danas izašli na biračka mjesta iako su mnogi nezadovoljni stanjem u zemlji.

“Birači u BiH danas su izašli na izbore kako bi izabrali nove lidere i parlament, a sve se dešava u znaku sve većeg društvenog nezadovoljstva u zemlji u kojoj su prisutni korupcija i etničke podjele što na kraju usporava napredak prema EU-u”, piše turski list.Portal Business Insider navodi kako se danas u BiH održavaju opšti izbori kojima dominiraju teme kao što su identitet i državnost bez mnogo konkretnih projekata.”Glasači u BiH danas biraju nacionalne, regionalne i lokalne predstavnike. Izborima dominiraju neriješene teme identiteta i državnosti čak i 20 godina nakon rata. Mnogi vjeruju da postoje male šanse da se dese stvarne promjene”, navodi ovaj portal. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku